La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els alts i baixos de liderar una ‘start-up’

Carlos Pierre és el fundador de l’empresa emergent de lloguer d’habitacion­s Badi

- BLANCA GISPERT

Badi és una plataforma que ha sofisticat el mercat del lloguer d’habitacion­s, però a l’ecosistema de Barcelona és una mica més: la demostraci­ó que una empresa emergent nascuda a la ciutat pot trobar al mercat internacio­nal el suport que no ha tingut a escala local. Ho explica amb satisfacci­ó el seu jove fundador, Carlos Pierre Trias de Bes (Barcelona, 1990), que assegura haver-ne passat de tots colors durant cinc anys al capdavant del negoci. Als inicis va topar amb la sorpresa de la seva família quan els va anunciar que deixava el seu càrrec d’auditor a PwC. Tenia 25 anys i havia fitxat per aquesta big four quan va acabar la carrera d’ADE a l’IQS. “A casa, el món dels negocis no era aliè: el meu pare va fundar un despatx d’advocats i la família venia de la tradició de la indústria tèxtil i de la medicina. Els meus pares em van donar suport, però no van posar ni un duro al projecte”. Pierre estava convençut que la seva idea tenia futur perquè resolia un problema que va haver d’afrontar de primera mà. “Estava buscant pis compartit a Barcelona i vaig trobar a faltar el fet de tenir informació prèvia sobre els companys i xatejar amb ells amb el mòbil”. Va aconseguir l’ajuda d’un amic per desenvolup­ar la tecnologia i va convèncer un grup d’inversors i amics per captar 30.000 euros. Pel camí va seduir el seu amic Pablo Pérez, avui cap de personal, i un altre conegut, Álvaro Córdoba, el cap d’operacions.

El setembre del 2015 va llançar l’aplicació i Pierre va començar la reros

cerca de capital, perquè els diners inicials es van acabar aviat. “Vaig contactar amb un centenar d’inversors i de tot el país, però ningú no s’hi atrevia a participar perquè Badi no generava ingressos”. Va tenir la sort de conèixer Mark Tluszcz, fundador de Mangrove Capital i inversor establert a Barcelona. “Vam fer un cafè i la setmana següent era a Luxemburg presentant el projecte. Hi van invertir 300.000 eui Badi va començar a rodar”. Després de dos anys d’expansió i una ronda d’1 milió, Pierre va tornar a afrontar el mateix problema: Badi creixia en usuaris però continuava sense monetitzar; necessitav­a capital però no convencia ningú local. L’empresa va estar a punt de desaparèix­er, però la determinac­ió de Pierre va acabar donant els seus fruits. “Després d’enviar correus a desenes de fons dels EUA, Spark Capital (Twitter, Tumblr, Slack) em va respondre entusiasma­t. Vaig viatjar a Boston i vaig aixecar 10 milions de dòlars. No m’ho podia creure! Definitiva­ment, en aquest món, un dia ets al cim i un altre per terra”.

Des d’aleshores, l’empresa ha crescut a Barcelona, Madrid (i altres ciutats espanyoles), i també a Londres, Berlín i Nova York, on ha obert oficines excepte en aquesta última ciutat, en què ha posposat els plans a causa de la pandèmia. Des que va néixer, acumula 2,4 milions d’usuaris i 436.000 habitacion­s. Un 75% de l’activitat és a Espanya i la resta, a l’estranger. Aquest any ha començat a monetitzar amb tres vies de negoci: Badi Homes (gestió de lloguer d’edificis), comissió de reserva (passarel·la de pagament, cancel·lació) i quota prèmium (posicionam­ent, vídeos...). Pierre no avança la facturació prevista per a aquest any, però el 2021 espera arribar als 7-10 milions. “La situació actual és molt incerta. Les ofertes d’habitacion­s estan en rècords, però la demanda ha caigut un 70%”. Tot i això, es mostra confiat i pensa que el mercat es recuperarà. A més, els inversors acaben de fer una aportació per assegurar la viabilitat del negoci. Al llarg d’aquest temps, Pierre assegura que s’ha lliurat completame­nt a la seva empresa. Durant una època fins i tot va dormir al sofà de l’oficina, recorda. El poc temps lliure el dedica a invertir a través del seu fons Anomaly Ventures (que lidera amb Pérez i Córdoba) i a conrear la seva afició per l’esport (bici, natació, pàdel) que comparteix amb el seu cosí Óscar Pierre, el fundador de Glovo.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? El fundador Carlos Pierre a les oficines de l’empresa, a la vora de la catedral de Barcelona
CÉSAR RANGEL El fundador Carlos Pierre a les oficines de l’empresa, a la vora de la catedral de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain