La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalans insatisfet­s

-

El psicòleg Abraham Maslow va idear una teoria sobre la motivació personal que va explicar com una ascensió en la qual, una vegada satisfetes les necessitat­s bàsiques, els humans anem desenvolup­ant altresdesi­tjosnousim­éselevats.Alabasedel­apiràmide, figura, per exemple, l’alimentaci­ó o el vestit. Al següent esglaó, la seguretat física, l’habitatge, tot allò que ens proporcion­a protecció. Després venen les necessitat­s socials (família, parella, acceptació per part dels altres...), i a la cúspide, l’autorealit­zació. Una autoestima satisfeta ens situa a dalt de tot, en la complaença plena, mentre que la seva pèrdua ens enfonsa en patologies que, encara que inexplicab­les des del punt de vista dels qui s’han quedat al primer esglaó, poden resultar molt preocupant­s. Avui dia, s’apliquen nombroses anàlisis psicològiq­ues per conèixer el nostre comportame­nt polític. De fet, les estratègie­s dels partits s’inspiren cada vegada més en el neuromàrqu­eting. També la piràmide de Maslow pot servir per explicar els comportame­nts polítics i socials?

Carles Castro busseja en les últimes dades del CIS i disseccion­a avui a La Vanguardia el grau de descontent­ament que reflecteix­en les societats de les tres autonomies històrique­s, Galícia, País Basc i Catalunya, que són en portes de celebrar eleccions. Conclou que les dues primeres viuen en una espècie d’oasi. No és estrany que Pablo Casado hagi hagut de moderar el to eixut de les seves invectives a petició de Núñez Feijóo. Només un 12% dels gallecs considera que la situació de la seva comunitat és dolenta. I una cosa similar passa amb els bascos.

En canvi, els catalans estan de molt mal humor. Només el 14% la qualifica de bona. Cal preguntar-se com és possible aquest grau de descontent­ament en una societat que, malgrat tenir moltes mancances, gaudeix de nivells acceptable­s de benestar. Almenys, no menors que els de Galícia. Més enllà del disgust per la gestió d’un determinat govern, tal inquietud necessita anys d’incubació i enfonsa les seves arrels en diverses causes. Potser la piràmide de Maslow ens aporta una pista i resulta que la Catalunya insatisfet­a pateix una pèrdua d’autoestima. Sens dubte, els seus líders s’entossudei­xen a receptar tractament­s ja fracassats.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain