La Vanguardia (Català-1ª edició)

Assassinat un altre txetxè exiliat crític amb Kadírov

La policia d’Àustria deté dos ciutadans russos

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Vivia fugint del passat, havia aconseguit una vida nova a Àustria, on havia demanat asil polític, i fins i tot la policia li havia posat vigilància. Però res d’això no va evitar que dissabte a la tarda un sicari se li acostés i li etzibés un tret al cap quan es trobava al costat d’un centre comercial de la ciutat de Gerasdorf, a l’extraradi de Viena.

La policia austríaca va confirmar ahir que el mort era un ciutadà rus originari de Txetxènia. Els motius de l’atac no són clars, però el cert és que s’uneix a una llista d’exiliats txetxens assassinat­s de manera violenta i el denominado­r comú dels quals són les crítiques contra el líder txetxè Ramzan Kadírov, aliat del Kremlin.

La víctima es deia Mamijan Umàrov, un blogaire que es coneixia com a Anzor de Viena. Un portaveu de la policia austríaca va dir ahir que tenia 43 anys. A Àustria vivia amb documents a nom de Martin Beck.

Poques hores després del crim, la policia va detenir el presumpte pistoler a la ciutat de Linz, a uns 200 quilòmetre­s de Gerasdorf. Es tracta d’un ciutadà rus de 47 anys. Ahir la policia va arrestar un segon sospitós, un txetxè de 37 anys amb residència a Àustria.

Els investigad­ors creuen que l’atacant també procedeix de Txetxènia, segons va explicar un portaveu policial, citat per RBK. D’acord amb la publicació EO24, els investigad­ors treballen amb la idea que es tracti d’un assassinat per encàrrec.

En diverses entreviste­s en xarxes socials, Mamijan Umàrov havia dit que va ser mercenari a Txetxènia, una república russa del Caucas que va viure dues guerres durant la dècada dels noranta i els primers anys del segle actual. Umàrov també va assegurar que va treballar al Ministeri de Seguretat de la República d’Itxkèria, l’entitat separatist­a que van crear els independen­tistes txetxens.

També va acusar els serveis especials russos d’assassinar i atacar exiliats polítics i exseparati­stes txetxens a Europa. Tampoc no falten les fortes crítiques contra Ramzan Kadírov, que presideix Txetxènia des del 2007 i a qui les oenagés han acusat en repetides ocasions d’abusos de drets humans.

L’assassinat de Viena es produeix després que hagi crescut la preocupaci­ó per la seguretat dels exiliats txetxens, alguns dels quals han deixat Txetxènia els últims anys per la seva oposició a Kadírov.

El mes passat la Fiscalia General d’Alemanya va dir que estava investigan­t si alguna agència del Govern rus va estar implicada en l’assassinat de Zelimkhan Khangoshvi­li, un georgià d’origen txetxè que en el passat va lluitar contra els russos a Txetxènia, i a qui van tirotejar a Berlín l’agost de l’any passat.

La d’Anzor de Viena és la segona mort violenta a Europa de dissidents txetxens en aquest 2020.

Al gener Imran Alíev, conegut a les xarxes socials sota el pseudònim de Mansur el Vell i que havia publicat vídeos molt crítics amb Kadírov, va ser trobat mort a la ciutat francesa de Lilla. Li havien assestat 135 ganivetade­s. Els fiscals francesos sospiten d’un ciutadà rus no identifica­t que viu a Txetxènia.

Al febrer, a Suècia, va ser atacat el blogaire Tumsó Abdurahman­ov, que es va aconseguir escapolir de l’atacant, reduir-lo i lliurar-lo a la policia. El març del 2019 el president del parlament txetxè, Magomed Daudov, pròxim a Kadírov, va declarar públicamen­t que Tumsó era un enemic personal i va anunciar una revenja de sang contra ell.

El blogaire Imran Alíev va ser trobat mort al gener a la ciutat francesa de Lilla amb 135 punyalades

 ?? EP ?? Ramzan Kadírov, al capdavant de Txetxènia des del 2007.
EP Ramzan Kadírov, al capdavant de Txetxènia des del 2007.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain