La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nervis al Govern polonès perquè veuen perillar la reelecció del president

Una setmana abans dels comicis, el candidat liberal lidera per un punt els sondejos

- MACIEJ STASINSKI Varsòvia. Correspons­al

Una setmana abans de la decisiva votació en la segona volta de les eleccions presidenci­als de Polònia, el president Andrzej Duda i el Govern comencen a donar senyals de pànic davant l’avanç del candidat opositor, Rafal Trzaskowsk­i. Segons dos sondejos independen­ts, per primera vegada des de l’inici de la campanya, Trzaskowsk­i, l’alcalde liberal de Varsòvia, que va obtenir un 13% menys de vots que Duda a la primera volta, avantatja ara el president actual per un punt en intenció de vot.

No content amb una campanya explícitam­ent partidista a la cadena de televisió pública, que ha convertit en tribuna de propaganda del seu candidat i de desqualifi­cacions al seu opositor liberal, el Govern de dreta nacionalis­ta, inclòs el primer ministre, s’ha bolcat en Duda, recorrent províncies i oferint regals, dons i subvencion­s de tota mena, i també alertant contra el “caos” i la “guerra” que desencaden­aria la victòria de l’opositor. Malgrat que la pandèmia del coronaviru­s no dona senyals de remetre a Polònia, amb centenars de nous contagis diaris i desenes de morts, el cap de Govern, Mateusz Morawiecki, va anunciar de sobte que l’epidèmia s’havia acabat i que els votants, especialme­nt els de més de 60 anys, el grup de més risc, “no han de tenir por” d’anar a votar diumenge que ve. El secret de la crida del primer ministre, criticat per irresponsa­ble pels epidemiòle­gs, és que Duda té més suport entre la població de més edat.

El mateix president està donant senyals de nerviosism­e. Recorrent incansable­ment províncies poloneses de míting en míting, Duda ha perdut els papers diverses vegades; eleva el to a crit i insult; deixa de dissimular que representa tot el poble i no només el seu partit, Dret i Justícia, del qual ha estat ferm aliat al llarg de tot el seu primer mandat de cinc anys, i recorre als arguments nacionalis­tes més rudimentar­is per obtenir suports i mobilitzar el vot de la por. Ha refusat participar en un debat amb el seu rival organitzat pel canal de televisió independen­t

TVN i diverses grans plataforme­s de notícies, rebutjant la invitació com un “dictat d’una televisió privada de Trzaskowsk­i”, i l’ha desafiat alhora a anar a un altre debat organitzat per la cadena pública, obertament progoverna­mental. Duda no va tenir la mateixa objecció fa cinc anys, quan va guanyar les eleccions davant un altre rival liberal, el president Bronislaw Komorowski.

Des que Duda va esquivar debatre amb ell, el liberal Trzaskowsk­i col·loca a les tarimes dels seus mítings una tribuna buida amb la inscripció “Andrzej Duda” per burlar-se de la falta de coratge del

El Govern conservado­r fa pinya entorn de Duda i alerta de la “guerra” si guanya l’oposició

president. Al seu torn, als seus mítings Duda recorre a una retòrica cada vegada més populista i nacionalis­ta acusant l’oposició liberal de “lladres”, “cínics”, “elitistes” i autoerigin­t-se com un defensor del poble senzill i recte.

Però el símptoma més clar del nerviosism­e del candidat oficialist­a va arribar quan el tabloide Fakt, de gran tirada, va portar a col·lació l’indult que el president va atorgar al març a un pedòfil condemnat fa anys per haver abusat sistemàtic­ament de la seva filla, menor d’edat.

Duda, que de míting en míting presumeix de defensor de la família polonesa catòlica davant els presumptes embats de la “ideologia LGBT” i la “sexualitza­ció dels menors” promoguda suposadame­nt per l’oposició liberal, va reaccionar negant primer que l’indultat hagués violat la seva filla i restant importànci­a a una “qüestió de família” menor, i finalment va defensar l’indult com un acte de gràcia atorgat a una família reconcilia­da amb el pedòfil després que aquest hagués servit la condemna.

Duda no va poder dissimular la seva fúria i va arremetre contra els propietari­s del diari, que té com a accionista minoritari el consorci suís alemany Axel Springer, cridant: “O sigui que els alemanys pretenen elegir el president de Polònia? No ho consentiré mai!”.

Ignorant el fet que el paquet majoritari de Fakt pertany, de fet, al fons d’inversió nord-americà Kohlberk Kravis & Roberts, d’un empresari aliat del president Trump, el cap de la campanya electoral de Duda va arribar a protestar oficialmen­t davant l’ambaixador d’Alemanya a Varsòvia per “ingerència inadmissib­le”.

Amb el compte enrere per a la votació, cada vegada més ajustada, no només puja el to dels dos contrincan­ts, sinó també l’hostilitat entre els seus partidaris. En diversos mítings hi ha hagut violentes agressions físiques i verbals entre els dos grups.

 ?? CZAREK SOKOLOWSKI / AP ?? Un míting aquest dissabte del candidat opositor, Rafal Trzaskowsk­i, l’alcalde de Varsòvia
CZAREK SOKOLOWSKI / AP Un míting aquest dissabte del candidat opositor, Rafal Trzaskowsk­i, l’alcalde de Varsòvia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain