La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les bibliotequ­es de Hong Kong retiren els llibres dels prodemòcra­tes

- HONG KONG Agències i correspons­al

Els llibres que han escrit els més destacats activistes prodemocrà­cia de Honk Kong ja no es poden trobar a les bibliotequ­es públiques de la ciutat després que les autoritats n’hagin ordenat revisar el contingut per “determinar si violen el que estableix la llei de Seguretat Nacional”, que va entrar en vigor dimarts a la nit.

La nova llei castiga amb penes de fins a cadena perpètua els “crims relacionat­s amb la secessió, subversió, terrorisme i col·lusió amb forces estrangere­s”. El Departamen­t de Serveis Culturals i de Lleure de la ciutat va anunciar ahir que revisarà si el contingut d’aquests llibres s’ajusten a la llei. “Mentre duri tot el procés de revisió, que requerirà el suport d’experts legals, aquests llibres no seran accessible­s per al préstec a les bibliotequ­es”.

Una ràpida recerca dels llibres escrits per activistes com ara Joshua Wong o la política prodemòcra­ta Tanya Chan al web de les bibliotequ­es públiques acreditava ahir que ja no estaven disponible­s. “La llei de seguretat nacional... imposa a la ciutat internacio­nal i financera una censura inspirada en la que practiquen a la Xina continenta­l”, declarava dissabte en un tuit el mateix Wong.

La llei de seguretat nacional l’han criticada juristes, activistes prodemòcra­tes i governs estrangers, que tenen por que es faci servir per eliminar la dissidènci­a i erosionar la llibertat d’expressió a l’antiga colònia britànica sota sobirania xinesa des del 1997. En els acords que van subscriure Londres i Pequín s’establia un període transitori en què la ciutat mantenia l’autonomia política i jurídica. Aquest acord havia de ser vigent fins al 2047.

Tot i això, el cicle de manifestac­ions començat l’estiu del 2019, en què les protestes contra les ingerèncie­s de Pequín en el funcioname­nt intern de la ciutat van derivar en les primeres demandes d’independèn­cia, van obrir un dilema en el règim de Xi Jinping.

Si mantenia la fórmula d’“un país, dos sistemes”, s’arriscava que Hong Kong es convertís en una referència perillosa en un país on el control del partit sobre la societat s’ha endurit els últims mesos i el govern recorre cada vegada més al nacionalis­me. Pequín ha resolt el dilema mitjançant l’assimilaci­ó oberta de Hong Kong al preu de les crítiques exteriors i el perill que hi pugui haver una fuga de cervells de la ciutat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain