La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mà dura al Vèneto davant el temor de rebrots

El governador parla de presó per a qui violi les normes

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

El president de la regió del Vèneto, Luca Zaia, no fa broma amb el virus. El membre destacat de la Lliga de Matteo Salvini ha anunciat que dilluns emetrà una ordenança per imposar la mà dura contra els qui violin les normes de l’aïllament domiciliar­i per prevenir nous rebrots de coronaviru­s.

Zaia, la popularita­t del qual ha augmentat a causa de la bona gestió en la fase crítica de la pandèmia, apunta directamen­t el Govern de Giuseppe Conte a Roma i reclama que es torni a castigar amb fins a tres mesos de presó, com passava durant el confinamen­t, aquelles persones que se saltin la quarantena.

Ara, diu, s’ha reduït a una multa de fins a mil euros. I no només això, sinó que reclama a l’Executiu que decreti un instrument per poder hospitalit­zar obligatòri­ament els positius que presenten símptomes amb el que ha anomenat “tractament sanitari obligatori”. “No és una dictadura, és tutelar la col·lectivitat a través d’un pla de salut pública”, ha defensat. Dins les seves competènci­es, el governador ultradretà inclourà en l’ordenança la sanció a qui viola la quarantena.

Al Vèneto, igual que a moltes altres regions italianes, estan preocupats per l’augment de casos de coronaviru­s. En aquesta regió l’índex de contagis s’ha disparat en només una setmana de 0,43% a 1,63%. “Hem passat de risc baix a un risc alt. No sé a qui agrair-l’hi. Si continuem sense mascaretes a les aglomeraci­ons i pensem que les conspiraci­ons són veritables i que el virus és una invenció de marcians és inevitable que passi”, lamenta Zaia, que ha tornat a fer rodes de premsa després d’un temps de silenci.

El lliguista està especialme­nt enfadat pel cas d’un empresari que va tornar de Sèrbia amb cotxe i va provocar un nou focus a la seva fàbrica de la província de Vicenza, amb cinc positius i 117 persones en aïllament domiciliar­i. A més, va rebutjar l’hospitalit­zació. “Si després de quatre mesos aquesta és la manera de tractar els positius i simptomàti­cs jo em rendeixo. Si fos per mi, a aquests comportame­nts els aplicaria la presó”, va assegurar, subratllan­t que els nous focus a la regió venen de casos “importats”. En total al Vèneto ara mateix només queden dues persones en cures intensives, 16 d’hospitalit­zades i 316 en aïllament domiciliar­i. En la primera fase de l’emergència, el model del Vèneto –una de les regions d’Itàlia on l’emergència va arrencar primer– va ser aplaudit a tot el món per l’eficàcia a l’hora d’aplicar un programa de proves massives. El mateix Zaia ha estat molt beneficiat, i fins i tot una enquesta el situava com el líder polític més valorat pels italians. Amb una cara més moderada que Salvini, alguns mitjans del país ja van començar a especular que el podria reemplaçar en el lideratge del partit.

El Vèneto no és l’única regió italiana amb idees que discrepen de les de Roma. El president de la Toscana, Enrico Rossi, ha ordenat que es traslladin “hotels sanitaris” als estrangers que viuen amuntegats i podrien contagiar familiars i amics. Segons el governador, del Partit Demòcrata, “més de la meitat de casos nous es concentren en grups de persones migrants de països fora de Schengen, sobretot originals de l’Extrem Orient i Amèrica Llatina, on el coronaviru­s és molt agressiu”. Actualment Itàlia obliga a fer 14 dies de quarantena els viatgers de fora de Schengen, i també als de la llista de països aprovada per la UE.

Zaia està enfurismat pel cas d’un empresari que es va contagiar a Sèrbia i va rebutjar hospitalit­zació

 ?? ANDREA MEROLA / EFE ?? La por d’abril Una imatge presa davant la coneguda llibreria La Toletta, a la ciutat de Venècia, en els pitjors moments del coronaviru­s al nord d’Itàlia
ANDREA MEROLA / EFE La por d’abril Una imatge presa davant la coneguda llibreria La Toletta, a la ciutat de Venècia, en els pitjors moments del coronaviru­s al nord d’Itàlia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain