La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden es presenta com a contrapunt a Trump amb un missatge optimista

El candidat demòcrata assegura que els EUA poden superar el “racisme sistèmic”

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Enfront de la por, esperança. Enfront dels ressentime­nts racials, autocrític­a. Enfront de les crues incitacion­s a la divisió, la promesa de la reconcilia­ció nacional. L’aspirant demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden, va respondre amb un missatge carregat d’optimisme entre admissions incòmodes sobre la història del país als discursos catastrofi­stes i nacionalis­tes que ha pronunciat aquest cap de setmana el president Donald Trump.

“El nostre país va ser fundat sobre una idea”, la igualtat de tots els éssers humans, però “no ha estat mai a l’altura”, afirma Biden en un videomissa­tge per la festa del quatre de juliol. “Thomas Jefferson no ho va estar. Va tenir esclaus, les dones estaven excloses... Però una vegada proposada, va ser una idea que no es podia frenar”, relata el demòcrata entre imatges de la lluita pels drets civils i al·lusions a la Guerra de Secessió, l’era de la segregació racial i la mort de George Floyd.

“Malgrat tot, aquestes paraules ens han corsecat la consciènci­a i ens han dut cap a la justícia. La història dels Estats Units no és cap conte de fades. Ha estat un continu estira-i-arronsa entre dos trets del nostre caràcter, la idea que tots els homes són iguals i el racisme que ens ha dividit”, va assenyalar Biden en aquest estrany quatre de juliol, que Trump ha fet servir per dur a terme actes de campanya sota l’aparença d’actes oficials a la muntanya Rushmore i la Casa Blanca.

“Tenim l’oportunita­t d’extirpar les arrels del racisme sistèmic d’aquest país. Tenim l’oportunita­t d’estar a l’altura de les paraules que van fundar aquesta nació”, deia amb ànims Biden, assumint una expressió, la del racisme estructura­l , que està al peu del carrer però que incomoda molts republican­s i en particular Trump.

El seu missatge marca un subtil gir en la seva manera de referir-se al passat del país i connectar més bé amb l’examen de consciènci­a col·lectiu que està duent a terme. En els primers mesos com a candidat, l’exvicepres­ident va fomentar la idea que després de quatre anys de Trump a la Casa Blanca calia “restaurar l’ànima de la nació”, rebobinar sense fer grans canvis, sense revolucion­s com les que plantejave­n Bernie Sanders o Elizabeth Warren. El to nostàlgic del seu discurs el va allunyar de molts votants, en especial els joves, que creuen que és el moment d’abordar l’arrel dels problemes del país.

Llavors el coronaviru­s encara era una amenaça llunyana que no havia fet tant patents els riscos per a la salut pública del sistema sanitari als EUA ni la incapacita­t del president per gestionar una pandèmia. Llavors George Floyd encara vivia. Al Capitoli de Mississipi encara hi onejava una bandera amb símbols de la Confederac­ió i l’estàtua del seu president, Jefferson Davis, presidia el principal bulevard de Richmond. Llavors no hi havia milers de persones protestant als carrers contra el racisme i la violència policial.

L’últim discurs de Biden assumeix i adopta aquest nou context social. “Ara tenim l’oportunita­t de donar als marginats, demonitzat­s, aïllats i oprimits la part completa del somni americà. Una oportunita­t per erradicar les arrels del racisme sistèmic d’aquest país, per estar a l’altura de les paraules sobre les quals es va fundar aquesta nació”, afirma Biden en un to optimista, possibilis­ta, que contrasta amb l’alarmisme del discurs de Trump a Rushmore, on va presentar el “nou feixisme d’extrema esquerra” i no la pandèmia com l’amenaça més gran que avui plana sobre els EUA.

L’ex-número dos d’Obama, que serà confirmat com a candidat oficial del Partit Demòcrata a l’agost, ha adoptat la causa principal dels manifestan­ts però s’ha distanciat de les seves reivindica­cions i accions més radicals, com les propostes de desmantell­ar la policia o la demolició d’estàtues de George Washington, situant-se en línia amb el sentiment general de la majoria de nord-americans. Malgrat els canvis que viu el país, el president s’ha aferrat a la imatge immaculada dels pares fundadors i presenta els qui els critiquen com a “radicals”.

Per la seva trajectòri­a, que tots els nord-americans coneixen bé, la campanya de Trump ho té difícil per presentar-lo com un membre del nou “moviment cultural d’ultraesque­rra” o els antifa, però no perd ocasió per presentar-lo com una persona senil i manipulabl­e, un titella a les mans de les faccions més radicals del partit, que presenta com a responsabl­es de les escenes de pillatge registrade­s a moltes ciutats a l’empara de les protestes.

La participac­ió més baixa en les eleccions presidenci­als beneficia històricam­ent els conservado­rs i l’objectiu dels estrategs republican­s no és tant atreure nous seguidors per al president com desanimar els potencials votants de Biden. Trump fa una presentaci­ó dels manifestan­ts com a antipatrio­tes que volen “esborrar la història” amb “una teranyina de mentides” i “posar fi a Amèrica”. Tot i que en una tribuna de premsa Biden sí que ataca directamen­t el seu rival i l’acusa d’intentar “desmantell­ar la democràcia”, en el seu vídeo no ho esmenta en cap moment. També és un gir respecte a l’arrencada de la campanya, quan no dubtava a respondre als seus insults i reptes. La seva estratègia –en vista dels sondejos, ara per ara d’èxit– passa per deixar que Trump es consumeixi en les seves pròpies flames.

El discurs de l’aspirant marca un gir subtil per connectar amb l’examen de consciènci­a que estan fent els EUA

“La història dels EUA no és un conte de fades”, reconeix el candidat demòcrata a la Casa Blanca

 ?? KEVIN LAMARQUE / REUTERS ?? Joe Biden no ha deixat mai d’aparèixer en púbic amb una mascareta els últims dies, a diferència de Trump
KEVIN LAMARQUE / REUTERS Joe Biden no ha deixat mai d’aparèixer en púbic amb una mascareta els últims dies, a diferència de Trump

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain