La Vanguardia (Català-1ª edició)

El patriotism­e d’avui

- Marta Pascal i Capdevila Secretària general del PNC

En un país com Catalunya, avui, és pertinent reflexiona­r sobre el significat del patriotism­e. Concepte vinculat a l’estima al país que un sent com a propi i a les virtuts cíviques en favor de la comunitat. El patriotism­e es pot manifestar de moltes maneres: en la defensa de la cohesió i solidarita­t de la comunitat, en la defensa de la llengua, del talent, de la indústria autòctona, de la cultura, del desenvolup­ament econòmic i social al llarg de tot el territori sense exclusions i de tantes altres manifestac­ions que vinculen el futur d’una comunitat de persones que se senten nació. La situació actual requereix altes dosis de patriotism­e. M’explicaré.

A Catalunya, una de cada tres persones d’entre la població activa està sense feina (entre taxa d’atur i ERTO). Una de cada tres empreses estan en perill i una de cada sis té un ERTO obert. Pràcticame­nt en un 50% de les llars catalanes amb dos membres només en treballa un, i més de la meitat dels joves assalariat­s de menys de 30 anys tenen un sou igual o inferior als 1.000 euros mensuals. Aquestes xifres són, avui mateix, la realitat del país. La situació de gravetat que tenim és més que evident.

No podem esperar més per resoldre aquests dèficits, que en alguns casos són fruit dels estralls provocats pel drama de la Covid-19 però que en molts d’altres són problemes estructura­ls que s’arrossegue­n des de la crisi anterior. Una foto d’avui després d’anys en què els partits catalans han relegat la cura que mereix el teixit productiu, mentre els successius governs espanyols practicave­n el centralism­e econòmic i condemnave­n Catalunya al dèficit fiscal crònic.

Les potenciali­tats de l’economia catalana són extraordin­àries. En l’aplicació de les noves tecnologie­s, en àmbits com la sostenibil­itat, la qualitat de vida, la manufactur­a, el turisme o la indústria 4.0 tenim un potencial semblant als territoris més pròspers d’Europa. Tenim talent i capacitats. Hi ha país. Hi ha teixit productiu. Barcelona pot convertir-se en un dels pols d’innovació d’Europa fomentant noves cadenes de valor com el medtech, els tèxtils avançats, la biotecnolo­gia, la robòtica, la manufactur­a avançada, el 5G i la microelect­rònica.

El patriotism­e, més que mai, requereix cuidar avui les eines que han de garantir la solidesa de l’economia catalana del demà. El contrari del que fan els pressupost­os de la Generalita­t per al 2020, que condemnen a la inanició els factors de competitiv­itat que haurien de liderar la reorientac­ió del nostre teixit productiu. I, a més, ho fan incrementa­nt la pressió fiscal a casa nostra i afectant les famílies, autònoms i petites i mitjanes empreses i llastrant la nostra competitiv­itat en un marc d’economia globalitza­da.

Davant una crisi tant greu, el que cal és gestionar millor els recursos de tots, abaixar impostos, invertir en innovació i tecnologia, suprimir l’impost de succession­s i reduir l’IVA de determinat­s productes, com ara els sanitaris o la cultura. L’Administra­ció ha de planificar bé el seu endeutamen­t per practicar la solidarita­t amb els que viuen la crisi en primera persona però evitant traslladar la càrrega d’un deute excessiu a les futures generacion­s. Governar pensant en el llarg termini i no només en les properes elecgarant­ia cions. I cal que la iniciativa pública i privada treballin braç a braç i deixin de mirar-se de reüll.

És el moment d’aixecar Catalunya, i la millor manera de ferho és treballant en pro de la competitiv­itat del país, la generació d’ocupació (la manufactur­a i el turisme són cabdals en aquest objectiu) i apostar per una economia d’alt valor afegit, de la cohesió social futura. Patriotism­e avui és garantir que els ajuts socials arribin allà on fan falta davant l’emergència econòmica que estem patint. Patriotism­e avui és pensar i actuar pels set milions i mig de catalans. És l’hora de treballar plegats per aixecar Catalunya. És l’hora d’un patriotism­e útil, efectiu i sense complexos.

 ?? ALBERT CADANET / ACN ?? El patriotism­e també suposa reorientar el teixit productiu català
ALBERT CADANET / ACN El patriotism­e també suposa reorientar el teixit productiu català

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain