La Vanguardia (Català-1ª edició)

Juan Domingo Puigdemont

- Joaquín Luna

Confrontac­ió! Vet aquí la recepta de Carles Puigdemont i la seva tropa per a Catalunya (es nota que no viu entre gent ordinària). Confrontac­ió! Contra Espanya i la UE, els fons de la qual són la llum del túnel. Doncs res: a esperar que les urnes –quan li plagui convocar-les– premiïn l’aposta i ja puguem parlar de peronisme. El nostre peronisme!

Per ser un moviment de dalt a baix... Tots pendents de l’última ocurrència personal –La vida de Bryan es queda curta–, cada vegada més semblant al peronisme, l’elixir vitalici de Juan Domingo Perón per redistribu­ir la riquesa de l’Argentina –sobretot entre els seus– després de la seva victòria electoral del 1946.

Si es tracta de guanyar comicis, l’enèsim invent pot fins i tot funcionar. Al cap i a la fi l’Argentina era un dels estats més desenvolup­ats del món a començamen­ts del segle XX i gràcies al peronisme és, després de la República Democràtic­a del Congo, el país que més anys de recessió

Confrontac­ió! La recepta per imitar al peronisme: fotre el país però guanyar eleccions

Financial ha viscut des del 1960, segons el Times.

Barreges nacionalis­me, autocompla­ença i enemic exterior i aconseguei­xes l’equació perfecta: com perpetuar-se en el poder a còpia de receptar el remei contra la pobresa que tu mateix crees.

Confrontac­ió. En això estava un pensant ahir en vista del panorama social i econòmic de Catalunya del segon semestre. I del 2021. L’eterna croada contra Espanya, la UE i el món. L’entotsolam­ent ridícul que transmeten aquestes taifes, els canvis de marca política, la primacia del subordinat lleial però incompeten­t o aquest esquer de la digitalitz­ació, un món paral·lel ideat des d’un xalet vulgar de Waterloo...

El nostre Juan Domingo ens marca el camí per ser l’Argentina d’Europa. De la riquesa al lament perpetu, una i una altra vegada el mateix fracàs. Això només va de donar amb una opció guanyadora a les urnes, a la manera del país sud-americà...

Doncs res, una altra vegada al xoc de trens, la coartada perfecta per solidifica­r la xarxa clientelar de l’oasi. Igual que el peronisme, un moviment d’orgull nacional que tantes butxaques dels seus líders i peons de brega ha omplert mentre el poble argentí viu tan fotut com en el 1946.

Tres vegades va liderar l’Argentina Juan Domingo Perón, i el seu llegat polític explica la maledicció d’una societat que va ser cosmopolit­a, avançada tecnològic­ament, culta i liberal.

Tot està inventat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain