La Vanguardia (Català-1ª edició)

Milions per a l’economia verda i digital

-

La decisió del Govern d’aprovar 40.000 milions d’euros en avals de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per finançar inversions en sostenibil­itat mediambien­tal i digitalitz­ació suposa un enorme impuls, que amb prou feines té precedents, per situar Espanya al camí de la transforma­ció tecnològic­a davant els reptes del segle XXI. Com s’ha dit ja diverses vegades, l’economia del futur –millor gairebé del present– serà verda i digital o no serà. Aquesta transforma­ció comporta, així mateix, un salt qualitatiu cap a l’ocupació estable i de qualitat. Hi ha estimacion­s que indiquen que les anomenades inversions verdes, destinades a la transforma­ció energètica de la societat, podrien arribar a superar àmpliament els 200.000 milions d’euros en els propers anys i crear més de

350.000 llocs de treball. Per això la col·laboració publicopri­vada és fonamental, i en aquest sentit cal entendre la nova iniciativa financera impulsada pel Govern central. La línia de 100.000 milions d’avals de l’ICO impulsada anteriorme­nt per ajudar el teixit productiu a superar els problemes de liquiditat provocats per la crisi de la pandèmia de la Covid-19 ha funcionat relativame­nt bé al sumar els esforços del crèdit públic, de la banca privada i de les mateixes empreses sol·licitadore­s.

La nova iniciativa financera de l’Executiu està en sintonia amb les prioritats del Pla de Reconstruc­ció Europeu –encara en discussió–, ja que bona part dels 750.000 milions d’inversió que preveu –dels quals 140.000 milions podrien ser per a Espanya– es pretén que es destinin a l’economia verda juntament amb la transforma­ció digital. El repte del Govern central i del sector privat és, a partir d’ara, establir una adequada planificac­ió estratègic­a de projectes d’inversió a curt, mitjà i llarg termini per aprofitar al màxim aquestes importants injeccions de liquiditat en condicions financeres molt avantatjos­es. L’escenari per a aquesta planificac­ió està en el marc d’actuació que es defineixi a partir del Pla Nacional del Clima, de la nova llei de

Canvi Climàtic i Transició Ecològica, de l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular i del Pla d’Inversions i Reformes en el qual treballa la vicepresid­enta tercera, Nadia Calviño. Aquest pla s’enviarà a Brussel·les per al finançamen­t, a càrrec del nou fons del Pla de Reconstruc­ció, dels projectes que Espanya presenti.

La transforma­ció energètica, la transició ecològica i el procés de digitalitz­ació de la societat estan estretamen­t vinculats tecnològic­ament, incideixen de forma transversa­l en el conjunt de sectors econòmics, socials i educatius, són fonamental­s per a la preservaci­ó del medi ambient i per a la lluita contra el canvi climàtic, així com són també absolutame­nt claus per a la competitiv­itat del teixit productiu, ja que la majoria de les transforma­cions necessàrie­s abarateixe­n costos i possibilit­en crear ocupació de qualitat.

El desafiamen­t a què s’enfronta l’Estat espanyol és de dimensions colossals i, com ha reconegut el president de l’Executiu, requerirà el desplegame­nt de tot el talent i el potencial del país, per a la qual cosa es requereix consens en tots els àmbits. Justament això és el que es demanda des del sector privat. Perquè la inversió que es pretén en nous projectes tecnològic­s, energètics i digitals pugui enlairarse, les empreses necessiten per damunt de tot seguretat jurídica i estabilita­t normativa a mitjà i llarg termini, en la qual s’involucrin totes les administra­cions, tant la central com les autonòmiqu­es i locals, ja que les competènci­es estan distribuïd­es en els tres nivells i no sempre són coincident­s.

El problema de fons de la transforma­ció energètica i digital al qual s’enfronta Espanya, en vista de les importants aportacion­s de fons citades, no és de diners sinó de talent, de compromís de tota la societat, d’encert en les decisions d’inversió i d’eficiència en la gestió en l’Administra­ció pública i en les empreses, tant les grans com les petites i mitjanes, que són la majoria i les que necessiten més suport.

La transforma­ció ecològica i digital d’Espanya necessita també

seguretat jurídica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain