La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vergés admet que el confinamen­t al Segrià podria arribar a ser domiciliar­i

Salut pondera que el tancament a Lleida es pugui estendre més de dues setmanes

- ‘Normalitat’ 155

BARCELONA

La consellera de Salut, Alba Vergès, va llançar ahir dues noves advertènci­es sobre la situació al Segrià. Si les dades epidemiolò­giques ho fan necessari, el Govern preveu la possibilit­at que el confinamen­t no sigui només territoria­l, sinó també domiciliar­i, com va passar els mesos de març, abril i maig, a més d’apuntar que la situació excepciona­l per aquests contagis a la zona de Lleida es podria allargar més enllà de les dues setmanes mínimes que són necessàrie­s per detectar canvis, segons va apuntar en una entrevista a RAC1.

“Si la gent és molt conscient del que tenim per davant, que no és cap broma, no hauria de fer falta estendre les mesures de contenció de l’epidèmia”, segons la consellera. Tot i això, endurir les restriccio­ns a la mobilitat i l’obligació de tancar-se a casa són, ara mateix, possibilit­ats que són a la llista del Govern.

Vergés va explicar que el confinamen­t perimetral al Segrià, que es podria estendre més enllà de dues setmanes, no és tan restrictiu de moment com ho va ser al seu dia el de la conca d’Òdena (Igualada) perquè la situació amb els nous brots no és tan greu com la dels inicis de l’epidèmia a Catalunya.

Una de les preguntes que planeja sobre el cas de la zona de Lleida és per què el Govern va ordenar el confinamen­t dissabte quan les dades ja apuntaven dies abans la possible necessitat de les mesures restrictiv­es. De fet, és una possibilit­at que ja va ser comentada dijous pel director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, Fernando Simón, durant una compareixe­nça a Madrid i que va ser desmentida per la mateixa consellera de Salut,

128

4 Juliol

tot i que finalment va passar així.

Segons Vergés, “tot ha de madurar abans de prendre decisions”, i “quan està tot tancat, llavors és quan hem de sortir a explicar-ho, no abans”. “Vam analitzar la situació –va relatar– i vam veure que en una setmana s’havien duplicat el nombre de casos, per la qual cosa, arribats a aquesta situació, cal aplicar mesurades extraordin­àries”.

Vergés també es va referir al problema de les condicions en què viuen i treballen els temporers de la fruita –vegeu les pàgines 20 i 21–, però va advertir que no s’hi podia fer recaure totes les causes dels brots sorgits durant la campanya de la fruita, ja que en aquesta època de collita “es barreja tot, no només hi ha temporers, també hi ha molta gent dels pobles”.

A Lleida, les mesures restrictiv­es ordenades pel Govern van provocar una reacció crítica de l’alcalde de la capital del Segrià, Miquel Pueyo –d’Esquerra Republican­a, el mateix partit que Vergés–, que va fer notar el poc temps de què va disposar la població

La consellera afirma que la decisió del tancament no va ser tardana i que s’havia de “madurar”

per adaptar-se a les ordres, amb una part de la població que havia sortit per passar el cap de setmana fora.

“Davant l’anunci del confinamen­t –va explicar a l’agència Efe– és obvi que com a alcalde poso per davant la salut i la vida dels ciutadans. Però crec que interpreto el sentit de la ciutadania i de tots els sectors si dic que disposar només de dues hores per preparar el confinamen­t va generar molta tensió”.

Pueyo va detallar que hi va haver persones “que van tornar i van sortir precipitad­ament” de Lleida quan van tenir notícia del confinamen­t i que molts nens “van tornar corrent de les colònies”. “Amb més temps es podria haver fet un confinamen­t més ordenat”, va argumentar.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va explicar a Catalunya Ràdio que el dispositiu de control de mobilitat per al Segrià és similar al que es va desplegar a la conca d’Òdena, tot i que llavors no es van permetre els desplaçame­nts per motius laborals i ara sí. Buch, que va confirmar les sancions de 100 a 600 euros –tal com preveu la llei de Salut Pública– per als qui infringeix­in les ordres del confinamen­t, va indicar que avui dilluns els locals podran obrir amb normalitat dins del Segrià. “L’activitat econòmica no s’ha parat”, va assegurar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain