La Vanguardia (Català-1ª edició)

Inquietud a l’hospital Arnau davant l’augment de la pressió assistenci­al

- PAU ECHAUZ Lleida

El personal sanitari de l’hospital universita­ri Arnau de Vilanova, a Lleida, encara amb inquietud no exempta d’indignació la nova situació d’emergència sanitària arran del decret de confinamen­t perimetral del Segrià. Segons les converses mantingude­s per La Vanguardia amb diversos profession­als de l’hospital, els treballado­rs temen que l’augment de pacients pugui afectar els torns de vacances que han començat aquest mateix mes i que s’han d’acabar al setembre per la instrucció donada des de Salut davant la possibilit­at d’una onada a la tardor, i es queixen de la falta de personal en àrees com Urgències.

“L’increment d’ingressats amb símptomes de coronaviru­s anava en augment les dues últimes setmanes. Amb el nou confinamen­t, molts ens preguntem si tornarem a la situació de març o abril, perquè s’ha habilitat una nova planta, es fan tots els tests possibles... Amb tot, si aleshores vam tenir reforços, ara mateix l’hospital té treballant els mateixos efectius que abans del 15 de març, i amb la gent que anhela fer vacances”, afirma una infermera. Durant les primeres setmanes de la pandèmia, l’Arnau de Vilanova va habilitar totes les plantes, excepte dues, per a ingressats amb símptomes, i el personal habitual d’altres especialit­ats va ser reforçat amb metges i infermeres dels centres d’assistènci­a primària, sobretot. “La falta de profession­als fixos és un problema històric a urgències, per exemple”, expliquen. “Els torns de vacances es cobriran amb personal contractat eventualme­nt que ja ha estat cridat per a tasques de substituci­ó, però no podem saber si n’hi haurà prou”. Malgrat la inquietud, tots opinen que a “una gran majoria de pacients no cal ingressarl­os perquè tenen símptomes molt lleus”. En aquest sentit, apunten que “l’augment de positius per coronaviru­s també podria ser per la realitzaci­ó de tests PCR, no només als pacients amb símptomes, sinó també als ingressats per altres causes i als que han de ser objecte d’intervenci­ó quirúrgica”. Metges i infermeres ansiegen prendre’s unes vacances més que merescudes. “No me’n puc anar de vacances perquè estic confinada i sento una decepció profunda davant aquest retrocés en l’epidèmia.

Els ingressats per Covid-19 als hospitals de Lleida ahir diumenge ascendien a 49, dels quals 33 a l’Arnau de Vilanova, sis d’ells a l’UCI. L’hangar habilitat divendres al costat d’Urgències encara no és operatiu, atès que no és necessari.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain