La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xunta confina 68.000 habitants de la costa de Lugo durant cinc dies

La comarca d’A Mariña acumula un índex de 154 casos per 100.000 persones

- ANXO LUGILDE Santiago de Compostel·la

Galícia, la primera comunitat de sortir de l’estat de l’alarma, ha estat la segona, després de Catalunya, d’haver de confinar una part del seu territori. La Xunta va decretar ahir el tancament fins a, en principi, divendres que ve, de la comarca d’A Mariña, la zona costanera de la província de Lugo, en la qual viuen 68.520 persones en 14 municipis.

La mesura, que inclou l’ús obligatori de mascareta per sortir de casa, respon a l’accelerat augment dels casos. Eren vuit quan es va detectar el rebrot el 23 de juny. Dijous n’hi havia 47. Divendres van passar a 59 i dissabte, a 85. Ahir eren 106, cosa que dona un índex acumulat els últims catorze dies de 155 casos per 100.000 habitants, una taxa altíssima en el context actual i davant els nou d’Espanya i els tres de Galícia.

A diferència del que ha passat al llarg de la pandèmia, en què les decisions transcende­ntals les va comunicar el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ahir va aparèixer en escena el poc actiu conseller de Sanitat, Jesús Vázquez Almuiña, per anunciar, a Lugo ciutat, el tancament sanitari. Ho va justificar per la necessitat d’evitar un “creixement exponencia­l” de la infecció, si bé va assegurar

La conselleri­a descarta que hi hagi “transmissi­ó comunitàri­a” del virus i assegura que els efectes hospitalar­is són lleus

que el rebrot es pot controlar, perquè “no hi ha transmissi­ó comunitàri­a” i perquè els afectats són sobretot joves, amb només quatre persones hospitalit­zades.

El d’A Mariña apareix com un tancament semblant al que va imposar dissabte la Generalita­t al Segrià, ja que el que suposa és que els veïns d’A Mariña es poden moure per la comarca, però no se’ls permet de sortir-ne, tret d’excepcions, des de les 00 h d’ahir a la nit fins a la mitjanit de divendres. Almuiña va parlar d’una destacada durada inicial de cinc dies, de manera que acabaria per a la jornada de reflexió de les eleccions del 12 de juliol. Són més usuals els 15 dies que va establir el Govern, que coincideix­en amb els terminis del pla de desescalad­a per ajustar-se al període d’incubació.

Al Diari Oficial de Galícia s’explica que la mesura es revisarà d’aquí cinc dies. L’àmbit temporal dependrà de l’evolució de la infecció, que, si bé d’entrada pot registrar un creixement més baix per l’efecte de diumenge, tot apunta que continua augmentant.

Ahir a l’hospital de Burela, el centre sanitari de la comarca, ja es tenia constància de nous positius, mentre que es calculava que hi ha prop d’un miler de persones en quarantena.

Al matí, fins i tot abans que s’anunciés el confinamen­t, a Burela, un port pesquer important, es notava l’efecte de la por, amb molt poca gent pel carrer. Crida l’atenció des de fa dies el tancament de diversos bars del port, on Feijóo afirma que es va localitzar el focus principal de propagació del brot. Ahir el conseller Almuiña i altres quadres del departamen­t relacionav­en la difusió del virus amb la festa de Sant Joan.

La Xunta també ha decretat la reducció dels aforaments permesos als bars a un 50% i també la impossibil­itat de consumir a la barra, mentre que s’estableix l’ús generalitz­at de mascareta, fins i tot en platges i piscines quan no s’estigui a l’aigua.

A Astúries, on ja es va detectar un positiu d’una dona que treballa a A Mariña, hi ha una elevada preocupaci­ó pel possible contagi, com va reconèixer ahir el president del Principat d’Astúries, Adrián Barbón, que va cridar a la prudència. També hi ha inquietud a les molt envellides comarques interiors de la província de Lugo.

 ?? ELISEO TRIGO / EFE ?? Dos homes passejant ahir pel port de Burela, a la comarca d’A Mariña (Lugo)
ELISEO TRIGO / EFE Dos homes passejant ahir pel port de Burela, a la comarca d’A Mariña (Lugo)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain