La Vanguardia (Català-1ª edició)

El consens pel canvi educatiu

- Isabel Celaá Ministra d’Educació i Formació Profession­al

L’economia del coneixemen­t i la globalitza­ció ha accentuat el nostre perfil com a societat del risc que va anticipar el sociòleg alemany Ulrich Beck. La pandèmia pel coronaviru­s és un risc global de conseqüènc­ies dramàtique­s en la salut, l’ocupació i la cohesió social que ha suposat una gran prova d’estrès per als sistemes educatius. N’ha posat en relleu les fortaleses i les debilitats, com també la necessitat de modernitza­ció des d’un esperit de reconstruc­ció i de consens. Si la reconstruc­ció és feina de tots, la modernitza­ció educativa també ho ha de ser, i no pot esperar més, ja que respon a una demanda àmplia i plural que ve de lluny.

L’única certesa del nostre temps és el canvi permanent a causa de desafiamen­ts disruptius que ens exigeixen una gran capacitat de resposta compartida. Un 90% dels científics són contempora­nis nostres i creadors del coneixemen­t que accelera el canvi social i la revolució digital. El diagnòstic i l’evidència experta coincideix­en que els sistemes educatius han d’avançar cap a enfocament­s més inclusius i més competenci­als, en què el currículum quedi nucleat en temes fonamental­s i els alumnes adquireixi­n la capacitat d’aprendre a aprendre al llarg de la vida. Penso que aquesta visió del sistema educatiu reuneix tot el consens democràtic, i ho hauríem de subratllar.

També hi ha un consens elevat quan diem que ens cal un sistema educatiu més flexible, obert i centrat en com s’aprèn, més que no pas en com s’ensenya. Això implica dirigir el focus cap als processos, el treball col·laboratiu del professora­t i la implicació educadora de la comunitat a fi de construir autèntics ecosisteme­s d’aprenentat­ge ben connectats i d’alt rendiment. El dret a l’educació com a escolaritz­ació està evoluciona­nt cap al dret a l’aprenentat­ge, un canvi qualitatiu de pes que pressuposa avançar més en la personalit­zació educativa i garantir l’alfabetitz­ació múltiple a tots els nostres alumnes perquè s’espavilin en un futur impredicti­ble i complex.

De la pandèmia en podem extreure lliçons valuoses compartide­s per tothom. La primera és la digitalitz­ació plena del sistema educatiu. La segona és la necessitat de reforçar i cuidar l’equitat educativa, i la tercera és el desenvolup­ament de l’aprenentat­ge personalit­zat, que ha de disposar de recursos i ràtios adequades. En un moment com el que vivim, els actors polítics i els agents educatius ens hem de centrar a aconseguir acords estratègic­s per fer que l’educació sigui un motiu d’orgull per a la ciutadania i un veritable motor per al nostre sistema productiu.

Com a ministra d’Educació i Formació Profession­al vull oferir un gran acord en àmbits que gaudeixen d’un consens de fons. El pacte és cosa de valents, afirmava Miquel Roca, un dels pares de la Constituci­ó. La modernitza­ció de la formació profession­al, l’extensió de l’educació infantil, la digitalitz­ació plena del sistema, l’impuls a les STEM i la reforma de la professió docent són cinc components clau en què és possible i preferent arribar a acords duradors. De la mateixa manera, crec que ja ha madurat el debat sobre la necessitat de corregir la cultura de la repetició, amb la conseqüent pèrdua de talent i sobrecost per al sistema (un 14% de tota la despesa no università­ria), a més de recuperar l’equitat amb l’objectiu de millorar els resultats del conjunt del sistema.

La nova llei educativa (Lomloe) continua en període d’esmenes fins al setembre. Així doncs, després d’una participac­ió elevada en l’elaboració del projecte, la tramitació parlamentà­ria sens dubte enriquirà el text. És una llei que recull l’ampli consens social en matèries com ara els drets de la infantesa, la coeducació, l’educació afectivose­xual, el desenvolup­ament sostenible, l’educació cívica i la no discrimina­ció i no segregació per qualsevol condició social i personal.

És una llei modernitza­dora, que amplia l’autonomia dels centres, que recupera el concepte d’escola democràtic­a, en què les famílies decideixen i participen, que aposta per un aprenentat­ge més interdisci­plinari i competenci­al, que limita les repeticion­s i que reforça l’equitat i la millora contínua de resultats per mitjà d’avaluacion­s diagnòstic.

Fer compatible l’excel·lència amb l’equitat és possible. No només no es contrapose­n, com pensen alguns, sinó que es reforcen mútuament. Aspirem a modernitza­r un sistema educatiu amb unes altes expectativ­es i un alt rendiment que universali­tzi aprendre a aprendre com a garantia cultural i competenci­al. Volem que la llei sigui duradora sota un nou esperit de consens i reconstruc­ció que ens mereixem com a país, com a economia competitiv­a i com a comunitat cívica. És hora de situar l’educació i la formació profession­al en el nivell de consens social i polític amb què funciona tota democràcia avançada.

 ?? JESÚS HELLÍN / EP ?? Alumnes de batxillera­t d’una escola de Boadilla del Monte (Madrid) durant un examen el 15 de juny
JESÚS HELLÍN / EP Alumnes de batxillera­t d’una escola de Boadilla del Monte (Madrid) durant un examen el 15 de juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain