La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un anticicló sobre Europa occidental porta fins a 42 graus

Aemet eleva a nivell taronja el risc per la calor en vuit autonomies fins dimecres

- MADRID

La presència d’un potent anticicló en superfície sobre les Açores, que s’estén sobre Europa occidental amb pressions baixes d’origen tèrmic sobre la Península, ha deixat aquest cap de setmana temperatur­es molt altes en bona part d’Espanya, fins a 41 graus en punts d’Andalusia i Extremadur­a. El termòmetre pujarà encara més avui, ja que els avisos taronja assoliran tota la comunitat d’Extremadur­a, on els termòmetre­s escalaran fins als 42 graus a Badajoz i els 41 a Càceres, així com a la campanya sevillana i cordovesa i la vall del Guadalquiv­ir, a la província de Jaén. L’índex de radiació ultraviola­da també arribarà a valors elevats o molt elevats a totes les regions.

Segons dades de l’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet), gairebé una vintena de províncies de vuit comunitats autònomes es trobaven ahir ja en aquest nivell taronja, sobretot Càceres, Badajoz, Còrdova i Sevilla, on es van registrar més de 38 graus.

La previsió per avui és de 40 graus al sud de Badajoz, l’altiplà de Càceres i les valls del Guadiana i el Tajo; 39 graus al nord de Càceres i les serres d’Andalusia; 38 en punts de l’altiplà sud i 37 a la resta de Castella-la Manxa, el sud de Catalunya i la Comunitat de Madrid. L’ambient estable i sec predominar­à a tot el país, tret de l’extrem nord peninsular, on els núvols podrien deixar dilluns precipitac­ions febles en àrees del Cantàbric a causa de l’arribada d’un front atlàntic poc actiu.

A partir de dimecres o dijous s’espera que tendeixi a augmentar la inestabili­tat a la Península, amb xàfecs més probables a la meitat nord i amb temperatur­es més suaus, que tornaran a pujar a la segona meitat de setmana. A la nit, les mínimes no baixaran dels 20 graus (nits tropicals) al litoral mediterran­i, al golf de Cadis i a les valls del Tajo, del Guadiana i del Guadalquiv­ir. L’Aemet alerta també del risc d’incendi a causa de la combinació de temperatur­es altes i absència d’humitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain