La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les segones residèncie­s de la costa, nou blanc dels ocupes

Les policies locals reforcen la vigilància en urbanitzac­ions per l’increment d’ocupacions

- SARA SANS/ FEDE CEDÓ Tarragona/ Mataró

En una casa van arrencar, làmina a làmina, la persiana de fusta massissa d’una de les finestres. A la del costat, van obrir els barrots de ferro amb un gat de cotxe. En els dos casos, en una urbanitzac­ió davant la platja de Creixell, l’ocupació no es va arribar a materialit­zar però la policia local va recomanar als propietari­s “no tornar a deixar la casa sola”. Després dels dies de confinamen­t estricte, les urbanitzac­ions de la costa han estat blanc d’ocupacions. El fenomen ha obligat les policies locals a reforçar la vigilància i tot i així en municipis tan turístics com Cambrils o Salou, els Mossos han comptabili­tzat 45 i 52 ocupacions durant els últims mesos, 10 i 22 més que durant el mateix període de l’any passat.

“Van intentar arrencar el pany amb unes tenalles”, explica el veí d’un xalet de la urbanitzac­ió Cambrils Mediterran­i. Des de Cunit fins a l’Hospitalet de l’Infant, passant per Torredemba­rra i Altafulla, no hi ha municipi costaner on no hi hagi hagut algun intent durant les últimes setmanes. Els ocupes han aprofitat els mesos de confinamen­t per actuar. Ho han tingut més fàcil a les comarques de Tarragona, una de les primeres regions sanitàries a entrar en les fases 1 i 2, amb la qual cosa es permetia la mobilitat interna mentre les urbanitzac­ions estaven pràcticame­nt desertes perquè els propietari­s de les cases són majoritàri­ament de Barcelona, Lleida o Aragó, zones que estaven en fases anteriors de desconfina­ment.

A SALOU cases ocupades entre gener i maig

La baixa densitat de veïns en aquestes urbanitzac­ions ha facilitat que les ocupacions, els intents i també els robatoris, passessin bastant desaperceb­uts. Per als municipis més turístics resulta un problema d’allò més incòmode per la imatge que projecta i són reticents a publicar les dades. Tot i això, els Mossos corroboren la tendència a l’alça d’ocupacions en segones residèncie­s. Si bé en global les ocupacions al Camp de Tarragona han descendit un 8% (durant el confinamen­t estricte pràcticame­nt van desaparèix­er), sí que han crescut en municipis turístics de la costa i en total, entre el gener i el juny, s’han registrat 954 ocupacions.

“Més que la quantitat, la novetat durant el confinamen­t ha estat que s’han intentat ocupar i

En una mateixa urbanitzac­ió s’han registrat fins a mitja dotzena d’intents

s’han ocupat habitatges a primera línia de costa”, explica l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez. En aquest municipi, on el 40% dels habitatges són segones residèncie­s, les ocupacions il·legals són un problema que es remunta al 2008, quan moltes d’aquestes cases –un miler segons l’Ajuntament– van passar a les mans d’entitats financeres i bancs. D’aquestes, la policia té certificad­es entre 400 i 450 ocupacions.

“Al principi els qui ocupaven buscaven cases a les urbanitzac­ions de l’interior del municipi, que estan més aïllades, i triaven les que eren d’entitats bancàries, però ara hem vist com les ocupacions es fan a la zona costanera i en cases de particular­s”.

La policia local i els Mossos han avortat durant les últimes setmanes mitja dotzena d’ocupacions. Martínez distingeix entre les ocupacions vinculades a usuaris de serveis socials i les que generen problemes de delinqüènc­ia i convivènci­a.

Els ajuntament­s del Baix Penedès denuncien la “inactivita­t” de les entitats bancàries que tenen en propietat centenars de cases buides. Algunes d’aquestes cases

Els Mossos tenen constància de 954 entrades il·legals en cinc mesos

 ?? XAVI JURIO ?? Cambrils Mediterran­i. Alguns veïns d’aquesta urbanitzac­ió s’han trobat els panys forçats i també hi ha hagut robatoris
XAVI JURIO Cambrils Mediterran­i. Alguns veïns d’aquesta urbanitzac­ió s’han trobat els panys forçats i també hi ha hagut robatoris

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain