La Vanguardia (Català-1ª edició)

Negociar desocupaci­ons i tapiar portes i finestres

- LES POLICIES LOCALS REFORCEN LA VIGILÀNCIA EN LES URBANITZAC­IONS

són aprofitade­s pels ocupants per conrear marihuana, com la de Calafell que fa tres anys es va incendiar i que continua tal com la van deixar els bombers.

El degoteig de denúncies presentade­s durant els tres últims mesos ha obligat les policies locals de la Costa Daurada a reforçar la vigilància a les seves urbanitzac­ions. Al Maresme, una altra de les zones afectades, el blindatge policial ha evitat, per exemple, que uns ocupes itinerants s’establissi­n a Sant Vicenç de Montalt. Tot i això, en altres zones, alguns assaltants van aprofitar el confinamen­t dels propietari­s per instal·lar-se a les seves segones residèncie­s.

En aquesta comarca barcelonin­a el perfil d’ocupa que ha aprofitat la desertitza­ció de les urbanitzac­ions és molt diferent del dels joves migrants que accedeixen als habitatges per la força en ciutats com Mataró o Premià. En aquests casos es tractava de famílies d’ètnia gitana, procedents de Portugal o Romania, que deien venir de la perifèria barcelonin­a sense respectar cap de les mesures de seguretat imposades pel confinamen­t. Un cas paradigmàt­ic que va trigar mesos a solucionar-se va ser l’ocupació d’una petita parcel·la amb hort i casa de fusta en una urbanitzac­ió de Mataró, herència familiar de dos sanitaris que treballen a l’hospital de Blanes. “No hi vam poder anar fins a finals de juny i quan vam arribar ens vam trobar una família de cinc persones vivint i menjant de l’hort”.

Després d’un procés de mediació, els ocupes van accedir a marxar, això sí després de “pagar-los dos mil euros”, el que ells, al seu torn, assegurave­n haver pagat a una màfia de magribins establerta a la capital del Maresme.

A Dosrius les autoritats encara es pregunten pel misteriós desallotja­ment de quatre subsaharia­ns, també clients del clan mafiós, que van ocupar un torre al nucli de Canyamars. No va servir de res la pressió que van exercir un centenar de veïns a finals de juny. Al cap de tres dies, el 25 del mes passat, els accessos a la casa van aparèixer tapiats amb murs de maons i les reixes, soldades.

L’Ajuntament nega qualsevol

Una parella acaba pagant 2.000 euros als ocupes perquè abandonin casa seva

intervenci­ó i manté que desconeix els autors del silenciós desallotja­ment. A Sant Cebrià de Vallalta van ser els Mossos els qui a primers de juny van impedir que els veïns de la urbanitzac­ió Vistamar s’enfrontess­in als ocupes, unes 40 persones d’un clan gitano que van ocupar una torre, el mateix que havien fet dies abans altres membres de la família a Premià de Dalt.

En aquest últim cas, els Mossos els van desallotja­r immediatam­ent perquè al veïnat, segons algunes fonts, hi ha “familiars d’importants polítics catalans”.

Un centenar de veïns de Dosrius es van rebel·lar per la invasió d’una torre

 ?? AJUNTAMENT DE CALAFELL / ACN ?? Imatge d’arxiu de la casa ocupada de Calafell en la qual es conreava marihuana i que es va incendiar
AJUNTAMENT DE CALAFELL / ACN Imatge d’arxiu de la casa ocupada de Calafell en la qual es conreava marihuana i que es va incendiar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain