La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quarantena università­ria

-

Comparat amb la resta dels Estats Units, Califòrnia va estar exposada al virus de manera prematura a causa de les escales de creuers del Pacífic i a una intensa relació comercial amb la Xina. La Covid-19 ha afectat desigualme­nt Califòrnia, amb molts més casos a

Los Angeles i el sud de

Califòrnia que a l’àrea de San Francisco, malgrat que la densitat de població és més gran al nord. És probable que la desigualta­t socioeconò­mica en sigui la clau. A Silicon Valley, els esforços de les start-ups per adaptar-se a les noves necessitat­s es van multiplica­r: mètodes de diagnòstic ràpid, antivirals provats en temps rècord, apps de seguiment, de monitoratg­e respirator­i, de confinamen­t, etc. No està clar que hagin contribuït a frenar les infeccions, i la segona onada està arribant a valors rècord.

Itàlia ha acaparat les notícies als mitjans generals sobre l’evolució de la pandèmia a Europa i les referèncie­s a la gestió de l’epidèmia a Barcelona han estat escasses. Potser l’impacte més gran va ser la cancel·lació del Mobile World

Congress. I s’ha seguit molt més a prop la dinàmica de Suècia, on no hi havia ordre de confinamen­t; del

Regne Unit, per afinitat cultural i administra­ció caòtica i del

Brasil, l’Índia i Rússia. Una vegada globalitza­da la pandèmia, la informació de Barcelona o Espanya ha arribat amb comptagote­s. Destacaria la imatge de l’equip de cures intensives de l’hospital del Mar traient un malalt al passeig Marítim per veure el mar després de més de 50 dies a l’UCI i la imatge dels músics tocant a les plantes al Gran Teatre del Liceu.

Després de tres mesos de quarantena què hem après? La llista de coses que s’han fet malament, i de què hauríem de prendre nota, no hi cap, aquí. Múltiples fòrums s’han concentrat en la “reconstruc­ció” i a prioritzar la innovació en àrees vulnerable­s. Molts ens preguntem quins sectors són en realitat essencials, productius i sostenible­s (alimentaci­ó, salut, benestar, educació), i com els que no ho són poden permetre’s viure de la resta. La investigac­ió s’ha de considerar essencial i és fonamental la inversió. Hi ha qui s’imagina que Catalunya i Califòrnia són “estats germans”, però el pressupost anual de Stanford (6,000 milions d’euros, excloent el centre mèdic) és deu vegades major que el d’R+D a Catalunya (602 milions). Com deia el ministre Castells, referint-se a la seva prèvia posició a Berkeley, una altra galàxia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain