La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dues ànimes en un govern

- Enric Sierra

S’ha complert el primer any de la legislatur­a municipal amb un balanç desigual per dues causes externes. La primera va ser la tardor calenta que va patir Barcelona per les protestes contra la sentència de l’1 d’octubre, que van derivar en una ciutat incendiada. La segona ha estat la crisi sanitària de la Covid-19 i les seves conseqüènc­ies, de les quals tardarem anys a recuperar-nos. En el pla polític, la situació ha millorat respecte al mandat anterior, que va estar sotmès al bloqueig paralitzan­t del govern minoritari de l’alcaldessa Ada Colau.

El pacte entre els comuns i els socialiste­s ha donat una estabilita­t política que no es veia des de feia més d’una dècada a Barcelona. A més, la nova conjuntura d’aliances que va propiciar la investidur­a del president Pedro Sánchez ha facilitat una entesa més bona amb ERC a la capital catalana. Per la seva banda, Junts per Catalunya ha facilitat les coses al govern municipal gràcies a l’acord d’intercanvi de suports a fi de propiciar l’aprovació del pressupost de la Generalita­t. Això explicaria l’ambient d’ampli consens que va portar a aprovar folgadamen­t els comptes de l’Ajuntament a començamen­ts d’any. Ara el govern municipal s’ha embarcat a aprofitar aquest bon clima per impulsar el pla de recuperaci­ó del coronaviru­s i el pressupost associat. Volen tancar l’acord aquest mes perquè després de l’estiu entrarem

S’estén la percepció a Barcelona que el PSC té un paper subaltern: “Collboni proposa però Colau disposa”

en un nou context previ a les eleccions catalanes que enrarirà les relacions entre els partits.

Mentrestan­t, a la cuina domèstica del govern municipal cada cop és més evident l’existència de dues ànimes amb posicions diferents que intenten dissimular en públic. El PSC de Jaume Collboni ha recompost la malmesa relació de l’Ajuntament amb els sectors econòmics, comercials i turístics de la ciutat, a qui ha promès més atenció i comprensió. Aquest esforç, però, es veu frenat per decisions dels seus socis de govern. L’última ha estat l’ofensiva contra el cotxe privat, sigui o no sigui contaminan­t, i les restriccio­ns d’accés al centre que han imposat els comuns sense consensuar-les amb els comerciant­s, que, per cert, també són veïns de la ciutat. Amb tot, hi ha altres qüestions menys explicades en què les diferèncie­s obren bretxa, com ara el canvi de rumb al districte del 22@, l’abordatge de les polítiques culturals, el model turístic o la seguretat ciutadana.

Tota la ciutat percep l’existència d’aquestes dues ànimes dins el govern de Barcelona. Ara bé, també s’estén la idea que els socialiste­s hi tenen un paper subaltern. “Collboni proposa però Colau disposa, perquè és qui mana i té l’última paraula”. En aquest sentit, els comerciant­s se senten traïts: “Collboni promet suport al teixit comercial per sortir de la crisi mentre Colau restringei­x l’accés dels clients al centre. Amb una mà t’ofereixen ajuda i amb l’altra te la treuen”. Aquesta política no té futur perquè genera desconfian­ça i comporta el risc que una de les dues ànimes acabi a l’infern... electoral.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain