La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Priorat es fa fort al quilòmetre zero

La comarca promociona productes i estades exclusives per reactivar una economia castigada

- SARA SANS Tarragona

Algunes iniciative­s feia anys que eren sobre la taula però no s’acabaven de materialit­zar; d’altres han nascut durant el confinamen­t. Totes tenen en comú la posada en valor i la venda no només de productes, sinó també d’experiènci­es al Priorat. El vi, com calia esperar, és protagonis­ta, però no va sol. Per exemple, el nou portal Fetalprior­at.com ha incorporat a la cartera de productes des de fruits secs fins a hortalisse­s o cosmètics. Una altra de les iniciative­s que acaba de sortir del forn és l’aliança de quatre masos amb segles d’història: Mas Ardèvol, Mas Figueres, Mas del Salín i Mas Trucafort, que ofereixen allotjamen­t, rutes, visites i tastos.

Una de les primeres comandes del nou portal va ser un lot d’ampolles de Mas Martinet cap a Granada, i després oli del molí Miró Cubells cap a Múrcia.

També han enviat productes a diverses ciutats catalanes. “Tot el que es produeix a la comarca té cabuda en aquest web”, manté la seva promotora, Marta Domènech. El portal acaba de néixer i Domènech espera ampliar l’oferta del made in Priorat. Ara com ara incorpora un catàleg selecte que s’organitza per productes i elaborador­s. A l’apartat de vins, inclou 16 elaborador­s de la DOQ Priorat, des dels vins d’Orto Vins fins als de Venus la Universal, Perinet, Vall Llach, Mas d’en Gil o Cims de Porrera.

A la llista s’hi sumen olis de La Masrojana, Mas d’en Gil, Miró Cubells i Priordei; verdura ecològica, embotits i altres aliments; plats cuinats de l’hostal Sport, i els cosmètics de Nina Priorat i Vall Llach. Tot i això, la singularit­at d’aquest portal va més enllà. “A més de comprar verdura, podem organitzar un dinar a l’hort i cuinar-lo allà mateix, o comprar el vi i visitar el celler... L’objectiu és vincular l’oferta enoturísti­ca amb els productes”, diu Domènech.

En la línia de l’experiènci­a i sota el paraigua del portal Priorateno­turisme.com (que ja té vuit anys), s’afegeix una altra finestra: la de Masosdelpr­iorat.cat. “Volíem singularit­zar l’oferta dels masos, que no són ni un apartament turístic ni un hotel”, explica Roger Felip, president del Priorat Enoturisme. Els propietari­s de les quatre masies han confiat a una altra empresa de la comarca, Siurana Tours, el disseny del portal i del ventall de propostes agroturíst­iques. “Hi havia una demanda, sobretot de visitants estrangers, de poder caminar o fer rutes amb bicicleta sense haver d’arrossegar l’equipatge, i n’hem dissenyat una, per exemple, que uneix tots quatre masos”, explica Víctor Miró, de Siurana Tours, que també ha especialit­zat l’oferta per a famílies o clients que viatgen amb gossos. L’objectiu és donar a conèixer el territori i incrementa­r l’ocupació a les cases rurals. De moment, a diferència d’altres zones d’interior de Catalunya,“el ritme de reserves per a aquest estiu és més fluix de l’esperat”, reconeix Roger Felip.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain