La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les aigües que ningú no vol

L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona treballa en un pla director per resoldre els abocaments residuals a les platges del Baix Llobregat

- JOSE POLO Castelldef­els

La bandera vermella va presidir la platja de Castelldef­els el primer dia d’obertura de l’areny després del confinamen­t. Un abocament d’aigües residuals, amb residus fecals i de tot tipus, no permetia garantir la salubritat del bany. No era la primera vegada que passava. A Gavà, uns quilòmetre­s més enllà a la zona del delta del Llobregat, la situació tampoc no els és aliena. L’any passat, diversos col·lectius ecologiste­s van denunciar el llançament d’aigües negres a la riera dels Canyars, que desemboca al mar.

En els dos casos, els problemes es donen quan plou amb certa intensitat. Els ajuntament­s van començar a buscar solucions, o més aviat pedaços. A Castelldef­els es va parlar de solucionar l’avaria d’un col·lector que semblava el focus de tots els mals; i a Gavà es va posar una espècie de barrera a l’estil New Jersey amb una xarxa especial que intentava evitar la filtració dels residus sòlids. Però ni una cosa ni l’altra no van resoldre el problema de fons; es requereix una actuació estructura­l que necessitar­à anys per dur-se a terme. “No hi ha una solució definitiva a curt termini. No es tracta de fer les canonades més grans”, reconeix el director de serveis del cicle de l’aigua de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), Fernando Cabello.

Segons aquest expert, és la falta d’una xarxa separativa entre aigües pluvials i residuals el que genera problemes. És a dir, arriba un moment en què l’aigua de la pluja es barreja amb la que els ciutadans llancen pel desguàs. “És un problema que té lloc en molts llocs de Catalunya, però genera més problemes en punts sensibles” com ara la zona del delta del Llobregat, on una part dels líquids acaben al mar. “La xarxa d’aigües residuals està preparada per suportar una mica més de càrrega de la que és habitual, però té un límit. No està pensada

S’estudiarà cada cas per traçar solucions allà on no es puguin incorporar xarxes d’aigua separative­s

per a la pluja. A més, cada vegada les ciutats han anat creixent i va més al límit”, esgrimeix. Per això de vegades el sistema es col·lapsa. “Castelldef­els té xarxa d’aigües separative­s però no en tots els seus quilòmetre­s”, exemplific­a Cabello.

Amb tot, i amb una mirada posada a llarg termini, l’AMB està començant a treballar en un pla director integral per a tot el territori del delta del Llobregat. Un planejamen­t que milloraria la situació de “tota aquesta costa”, descriu Cabello. Es vol abordar la situació de la zona en col·laboració amb els municipis implicats i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

“S’estudiarà quines infraestru­ctures fan falta i la llista serà molt llarga”, adverteix Cabello. S’apostarà per potenciar les xarxes d’aigua separative­s però “no es poden col·locar a tots els llocs”. Així doncs, també es valoraran alternativ­es “cas per cas” com sistemes específics per recollir l’aigua de la pluja en punts conflictiu­s o estacions de bombatge que facilitin l’arribada dels líquids no contaminan­ts fins a la costa.

A més, la llista d’infraestru­ctures d’aquest nou pla director serà costosa. Es requeriran desenes de milions d’euros d’inversió. En aquest sentit, el responsabl­e de serveis del cicle de l’aigua de l’AMB indica que “aniran buscant el finançamen­t en funció de les competènci­es” de les parts implicades. Depenent de l’actuació, haurà de ser costejada pels ajuntament­s, l’AMB o l’ACA. Tots ells s’estan “acabant de coordinar per enllestir la redacció del pla.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Una de les zones on conflueixe­n diferents tipus d’aigües a la platja de Castelldef­els
CÉSAR RANGEL Una de les zones on conflueixe­n diferents tipus d’aigües a la platja de Castelldef­els

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain