La Vanguardia (Català-1ª edició)

Preparats, llestos... 6G !

- Ricard Font President de Ferrocarri­ls de la Generalita­t de Catalunya (FGC)

La Covid-19 precipitar­à canvis en matèria de mobilitat. És moment de repensar estratègie­s, canviar marcs mentals i involucrar actors públics i privats. És moment d’aprofitar el talent i liderar el canvi tecnològic.

Els canvis conjuntura­ls tindran a veure amb una reducció de desplaçame­nts com a conseqüènc­ia de l’increment de l’atur, la reducció del turisme global i dels esdevenime­nts massius. Tot això s’anirà revertint a mesura que s’avanci en el tractament, la vacuna o la immunitat.

Els canvis estructura­ls seran conseqüènc­ia d’una reducció de la mobilitat obligada per l’increment del teletrebal­l, les reunions via plataforme­s digitals, la formació i els serveis mèdics digitals, un increment del comerç electrònic i, finalment, amb un desenvolup­ament accelerat de plataforme­s de mobilitat digitals on operadors públics i privats cooperarem per oferir serveis i on algorismes facilitara­n la millor alternativ­a per moure’ns: la més sostenible, senzilla i econòmica. Per fer-ho necessitar­em digitalitz­ació 6G!

El canvi en la mobilitat vindrà acompanyat d’una evolució del concepte de ciutats, més pensades i planificad­es per a les persones, amb més espais verds i molta menys contaminac­ió de l’aire i acústica. N’hem tingut un tast durant el confinamen­t. Més que mai, mantenir la qualitat de l’aire serà una exigència ciutadana de primer ordre.

Cal plantejar un nou higienisme del segle XXI, tal com

Cerdà va adoptar l’higienisme francès a mitjans del XIX. Un back to basics en tota regla: reducció d’aparcament­s per vehicles en superfície, més amplada de carrers i places per moure’s a peu, millors carrils per a bicis i patinets segregats dels que caminen, espais per compartir tot tipus de vehicles elèctrics, nous carrils per repartir les vendes del comerç electrònic amb robots autònoms que pararan davant de casa nostra i esperaran que baixem a buscar els nostres paquets.

La suma i resta de mobilitat conjuntura­l i estructura­l postCovid-19 ens dona un petit marge de temps per invertir a generar més oferta de transport públic interurbà. La quota de mobilitat interurban­a en cotxe a la regió metropolit­ana de Barcelona pre-Covid-19 era d’un 55%, i correm el risc que augmenti. Només augmentant els serveis interurban­s podrem reduir els 460.000 cotxes que entren i surten diàriament de l’Area Metropolit­ana de Barcelona (AMB) i reduir els nivells de contaminac­ió. Si ens proposéssi­m eliminar-ne un 25% d’aquí al 2030 necessitar­íem generar una capacitat per oferir 300.000 validacion­s en transport públic. FGC té 350.000 validacion­s diàries i Rodalies 400.000. Per tant, caldria ampliar un 40% l’oferta ferroviàri­a actual. I això significa inversió amb nova infraestru­ctura, més capacitat de l’existent i més material mòbil.

I aquesta necessitat d’increment d’oferta i infraestru­ctures com es pot pagar? Amb una veritable política fiscal finalista que relacioni els principis de “qui contamina, paga” i “qui usa, paga” a favor d’ampliar la mobilitat neta i equitativa. Només hi haurà new green deal si som capaços de mobilitzar el finançamen­t necessari per fer realitat els nostres propòsits col·lectius.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain