La Vanguardia (Català-1ª edició)

Beatriu de York també se’n va

La princesa es planteja seguir l’exemple d’Enric i Meghan i traslladar-se a Itàlia

-

ISABEL CLARÓS Barcelona

El coronaviru­s i el seu pare, el príncep Andreu, estan enfonsant tots els plans de futur de Beatriu de York. La neta d’Elisabet II només desitja portar una vida feliç amb el seu promès, l’empresari britànic, encara que d’origen italià, Edoardo Mapelli Mozzi i en vista que al Regne Unit sembla que tot està en contra seu, diversos mitjans de comunicaci­ó apunten que podria abandonar el país i traslladar-se a Itàlia.

L’exemple d’Enric de Sussex i

Meghan sembla que està creant escola en la família reial britànica, tot i que en el cas de Beatriu l’impacte seria molt menor que el del seu cosí. La filla gran d’Andreu i Sarah Ferguson no forma part dels membres que figuren a primera línia de la casa reial, encara que compleix amb els compromiso­s oficials que té al llarg de l’any. És la novena en la línia de successió al tron per darrere del seu oncle Carles de Gal·les, els seus cosins Guillem de Cambridge (i els seus tres fills Jordi, Carlota i Lluís) i Enric de Sussex (i el seu fill Archie), i el seu pare Andreu de York.

Segons ha revelat l’escriptor i expert en reialesa Phil Dampier al programa australià New Era, la germana gran d’Eugènia de York s’estaria plantejant abandonar definitiva­ment el Regne Unit i allunyar-se de la família reial britànica, per instal·lar-se a Itàlia amb el seu futur marit. El casament estava previst per al 29 de maig al palau de Saint James, però va haver de ser suspès a causa de la pandèmia. La prohibició de reunions multitudin­àries va tirar per terra les il·lusions de Beatriu i el seu promès. Però el veritaprin­ceble calvari que està patint la sa en aquests últims és per culpa del seu pare.

Segons Dampier, l’escàndol del príncep Andreu és la raó principal per la qual la seva filla estaria consideran­t seriosamen­t traslladar-se a Itàlia per “començar una nova vida” i “desitjant allunyar-se de tot”. “Ella ha hagut d’aguantar molt, postergant el seu casament i sobretot l’escàndol del seu pare amb el cas Epstein”, afirma el periodista.

El 20 de novembre del 2019, tot just dos mesos després que el palau de Buckingham anunciés el comamb promís de Beatriu de York Edoardo Mapelli Mozzi, el príncep Andreu va ser apartat de la vida pública com a conseqüènc­ia de la seva amistat amb el pedòfil multimilio­nari Jeffrey Epstein. El duc de York va concedir una entrevista a la televisió per aclarir els seus vincles amb Epstein, però va resultar desastrosa i no va fer més que augmentar les sospites sobre la implicació del fill de la reina en aquesta xarxa d’explotació sexual de menors.

Segons l’entorn de Beatriu de York després de veure l’entrevista, del seu pare, la jove no podia parar de plorar. La seva festa de compromís es va celebrar tal com estava prevista, dies abans de Nadal, amb familiars i amics, i amb la gran absència del pare de Beatriu. De la família reial, a part de la seva mare Sarah Ferguson i de la seva germana Eugènia, amb el seu marit Jack Brooksbank, només hi va anar Gabriella Windsor, filla dels prínceps de Kent, cosins de la reina Elisabet.

A punt de complir 32 anys, la princesa no es vol sentir més humiliada pel seu pare, que el fiscal del cas Epstein insisteix que ha de declarar, després de la detenció aquesta setmana de Ghislaine Maxwell, que era qui captava les noies joves per al milionari i els seus amics. Tampoc no vol que aquest escàndol l’aparti per a futurs actes de la família reial, per això la possibilit­at de marxar a Itàlia cobra cada dia més força. Cal tenir en compte que ella exerceix un paper menor dins de la monarquia i que Edoardo Mapelli Mozzi pot gestionar el seu negoci immobiliar­i des de qualsevol

La neta d’Elisabet II desitja començar una nova vida allunyada dels escàndols que assetgen el seu pare, Andreu

part del món. Mapelli Mozzi va néixer a Londres fa 36 anys, fill de la britànica Nikki Williams-Ellis, i de l’exesquiado­r olímpic i comte italià Alessandro Mapelli Mozzi.

Si finalment Beatriu marxa del seu país sembla que no establirà cap vincle especial amb el seu cosí Enric, instal·lat amb l’esposa a Los Angeles, sinó tot el contrari. Entre els documents que estan analitzant els tribunals amb motiu de la guerra legal de Meghan Markle contra diversos rotatius britànics, han sortit a la llum les crítiques a Beatriu i Eugènia de York. L’exactriu es queixava que a ella per pertànyer a la família reial no se li permetia tenir una feina remunerada, mentre que les filles del príncep Andreu pertanyen a la família reial però poden treballar i cobren per fer-ho. La diferència és que Beatriu i Eugènia no tenen una funció institucio­nal, mentre que Meghan, casada amb el fill petit del futur rei, sí que té una funció com a representa­nt de la corona i per això rep una assignació pública anual.

Fa anys que a Beatriu li plouen les crítiques per tot arreu, ja sigui pels seus estilismes o per la seva vida malgastado­ra, però sembla que ara està a punt de dir “prou”.

 ?? HEWITT/MCLEES / SPLASHNEWS.COM / GTRES ?? Beatriu de York. És altesa reial i ocupa el novè lloc en la successió al tron britànic
HEWITT/MCLEES / SPLASHNEWS.COM / GTRES Beatriu de York. És altesa reial i ocupa el novè lloc en la successió al tron britànic
 ??  ?? El seu promès Edoardo Mapelli Mozzi és britànic, encara que d’ascendènci­a italiana
El seu promès Edoardo Mapelli Mozzi és britànic, encara que d’ascendènci­a italiana
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain