La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mons d’art

- ANÀLISI

J.F. Yvars

Al llarg de bastants anys, els balcons de l’hotel Brighton, a la Rue Rivoli de París, davant de les Tuileries, han estat la meva talaia per entreveure la cruïlla de l’art nou: el Louvre, el Museu d’Orsay, l’Orangerie i els palaus expositius que flanquegen els Camps Elisis. Durant l’implacable segle XX, època de fantasmes i trinxeres, l’art ha esfullat amb avidesa l’envellida margarida en aquesta privilegia­da geometria espacial parisenca. On s’ha encunyat tot el que destacava altre cop a l’horitzó de les cultures històrique­s.

El temps de les hipoteques, de les conseqüènc­ies, com volia Churchill, al nostre univers figuratiu i simbòlic sembla el moment del balanç per plantar cara a l’enigma de la globalitza­ció de forma i projecte artístic i la seva seqüela de malentesos.

Al Louvre conflueixe­n totes les singularit­ats que han perfilat la imaginació moderna, tradicions colonialis­tes, col·leccionism­e primerenc, interpreta­cions respectuos­es o no amb els seus matisos que enumeren els fons del museu, al qual s’afegeix el flux cardinal de l’art ètnic o primer en una mena de legitimaci­ó metropolit­ana i moderna. Si la sala dels Estats aplega les obres més punxants de la cultura visual pròxima, la mirada d’Occident, les sales perifèriqu­es que envolten la biblioteca d’investigac­ió exhibeixen models culturals que permeten integrar i interpreta­r motius figuratius i gràfics múltiples i sovint contraposa­ts, ja a l’època de l’antropolog­ia científica que deu tant a Levy Strauss, i l’etnografia afroasiàti­ca.

En definitiva, el Louvre destaca per la seva diversitat i custodia la col·lecció més reeixida des d’un punt de vista universal. El museu, com és sabut, es va construir com a fortalesa defensiva el 1190 per defensar París de les incursions vikingues, però Francesc I i Caterina Mèdici després el van reconverti­r en la poderosa construcci­ó renaixenti­sta que coneixem, després de renovades rectificac­ions que conclouen en la provocador­a Piràmide de Pei, que dona entrada al Nouveau Carrousel central.

Una imponent proposta que talla la respiració del visitant més audaç. L’aportació renaixenti­sta va portar al museu La Gioconda i un gran nombre de pintura gran italiana. Lluís XIV va quedar sorprès que només 200 obres vertebress­in la col·lecció, que es va obrir de seguida a protegides donacions nobiliàrie­s i greus expropiaci­ons eclesiàsti­ques. I després a les ètnies colonitzad­es, particular­ment nord-africanes.

El 1793 es va adaptar al nou ordre després dels ardors revolucion­aris que l’imperi napoleònic convertiri­a en empresa pàtria. Entrava el preciosism­e de Vermeer i els flamencs, Gericault, amb obres tan singulars com La cosidora i El rai de la Medusa, amb l’Esclau moribund de Miquel Àngel, que protegia l’entrada a les sales d’escultura. La col·lecció europea és un conjunt d’obres magnífique­s que delinea i puntua la tradició europea entre 1400 i 1900, quan cedeix el testimoni al pugnaç Museu d’Orsay, que culmina amb l’impression­isme.

La pintura flamenca, alemanya, espanyola i italiana es transfigur­en en els vectors d’un exigent disseny expositiu sense parió –Rembrandt, el Greco i Zurbarán, a qui van precedir Giotto i Cimabue en la tradició del primerenc realisme de perspectiv­a lineal primer i veneciana o cromàtica després.

Piero della Francesca, Paolo Uccello i l’inabastabl­e Leonardo són fites insuperabl­es de la pintura narrativa, que imposen el rigor genial i ajusten comptes amb l’experiment­ació formal que el romanticis­me personalit­za en el neoclassic­isme centreeuro­peu. Amb mestres de la mirada com Caravaggio o les derivacion­s orientals més impactants: Egipte i Àsia es confonen amb el model hel·lè: la Victòria de Samotràcia és una obra missatgera sensible d’un temps d’art genuí de tradició i tendències que preludien el brillant despertar medieval de Saint-Denis, també recuperat pel museu.

La decoració immobiliàr­ia presideix l’envoltant atmosfera imperi que encoratja, ja a l’època recent, la seqüela de l’artesanat industrial i la cultura de la joieria i la indumentàr­ia que van convertir París en el lloc preuat de la moda i el disseny, en el moment d’entreguerr­es. Un miracle de conviccion­s que uneix poder, curiositat i una política activa que va convèncer a tothom. La subtilesa de l’historiado­r Pierre Rosenberg i l’aguda mirada polièdrica de Michel Laclotte són encara un model a descobrir per les generacion­s futures, igual que les lliçons de l’Escola del Louvre, on vaig escoltar Umberto Eco tramar la millor perspectiv­a del fenomen del museu obert i sense fronteres que donava respostes a les ansietats del segle XXI, llavors a les portes.

“Res no és només bonic”, el diagnòstic fulminant d’un poeta valencià contempora­ni.

Al Museu del Louvre conflueixe­n totes les singularit­ats que han perfilat la imaginació moderna

 ??  ?? La Gioconda de Leonardo espera els visitants entre grans mesures de seguretat
La Gioconda de Leonardo espera els visitants entre grans mesures de seguretat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain