La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Mossos van demanar l’auditoria del Barçagate

Els agents van anar a la seu de PwC però havien enllestit l’informe

- UN CAS CONTROVERT­IT TONI MUÑOZ JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

Els Mossos d’Esquadra també es van presentar la setmana passada a la seu de la companyia PriceWater­HouseCoope­rs (PwC) a Barcelona a fi de sol·licitar, per ordre judicial, l’auditoria del cas Barçagate, segons ha pogut saber La Vanguardia de fonts policials. L’estudi ha d’analitzar la contractac­ió de l’empresa I3Ventures per part del Barça. Tot i això, els agents van marxar amb les mans buides després que la companyia els comuniqués que l’informe encara no estava finalitzat.

L’auditoria, de fet, està a punt de veure la llum. El club assegura que aquesta setmana disposarà dels detalls d’aquest informe de PwC. A continuaci­ó convocarà de manera immediata una reunió de la junta directiva, que serà seguida d’una roda de premsa explicativ­a. Es tracta d’un text molt esperat les últimes setmanes. En principi, l’auditoria diria que no s’ha comès cap delicte, per bé que cal veure què explica sobre el preu que va pagar el club per aquells contractes (al voltant d’un milió d’euros) i si s’ajustaven al seu valor real en el mercat.

Les diligèncie­s interessad­es per la jutgessa d’instrucció 13 de Barcelona, Adriana Gil, volen aclarir si el Barça o algun dels responsabl­es del club van pagar conscientm­ent un preu superior al del mercat a I3Ventures i cinc societats vinculades perquè dugués a terme tasques de monitoratg­e de les xarxes, o bé si algun directiu va cobrar comissions a canvi d’adjudicar aquest contracte a la companyia, un fet que podria suposar un delicte d’administra­ció deslleial i corrupció entre particular­s. En el marc de les mateixes indagacion­s, els Mossos també es van presentar la setmana passada al Camp Nou per obtenir la documentac­ió sobre la contractac­ió d’I3Ventures, com va avançar aquest diari en la seva edició d’ahir.

El Barça considera que la visita de la policia és un tràmit preliminar del jutjat que ha compliment­at, com no podia fer de cap altra manera. Consultade­s per aquest diari, fonts del club blaugrana van assenyalar que tota la documentac­ió lliurada als Mossos

ja s’havia fet arribar abans a PwC. Avui el president del club culer, Josep Maria Bartomeu, assistirà a la roda de premsa de presentaci­ó de Sarunas Jasikevici­us com a nou entrenador del bàsquet blaugrana i és probable que li preguntin sobre el Barçagate.

La jutgessa, en la interlocut­òria dictada el 21 de maig, en què va acceptar a tràmit la denúncia de vuit socis pertanyent­s al grup Dignitat Blaugrana, també va demanar “d’identifica­r la persona o persones que van fer de mediadors en l’adjudicaci­ó dels contractes i que en van negociar condicions i imports, a més de supervisar-ne l’execució”.

Serà a partir de llavors quan comencin els interrogat­oris. “Una vegada analitzada la informació obtinguda és previsible que es prengui declaració com a investigat a algun responsabl­e del Barça o a algun responsabl­e de l’empresa I3Ventures”, subratlla a La Vanguardia l’advocat de Dignitat Blaugrana, Tino Adell.

El responsabl­e d’I3Ventures, Carlos Ibáñez, es va voler personar en el procedimen­t, però la jutgessa ho va desestimar perquè encara no se sap si l’empresari pot ser investigat en la causa o només és un perjudicat.

De fet, el FC Barcelona consta a la causa com a perjudicat –de moment no està imputat cap directiu ni el club com a persona jurídica–, però la seva condició podria canviar si la investigac­ió destapa la comissió d’algun delicte.

La jutgessa vol identifica­r els mediadors que van adjudicar i van negociar el contracte amb I3 Ventures

El Barça tindrà l’auditoria aquesta setmana; tot seguit es reunirà la junta i hi haurà compareixe­nça

El Barçagate va esclatar el 17 de febrer quan la Cadena Ser va revelar que el club blaugrana havia contractat l’empresa I3 Ventures, encarregad­a de monitorar les xarxes socials per a l’entitat i que va generar comptes falsos en què es criticaven opositors i fins i tot futboliste­s. Aquests encàrrecs van ser adjudicat a I3 Ventures i a cinc de les seves filials, o societats vinculades, amb seus a l’Argentina i a l’Uruguai, pels quals es va cobrar una quantitat propera al milió d’euros, que va ser repartida mitjançant 5 pagaments de 198.000 euros, suposadame­nt amb l’objectiu d’esquivar els controls interns del club.

Els pagaments superiors a 200.000 euros han de ser aprovats per la junta directiva. Un equip de govern que es va tensionar moltíssim per abordar aquest cas complex.

 ?? PAU VENTEO / EP ?? El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, durant una intervenci­ó en un empresa automobilí­stica
PAU VENTEO / EP El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, durant una intervenci­ó en un empresa automobilí­stica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain