La Vanguardia (Català-1ª edició)

La nova geopolític­a

- Mariano Marzo

En general, el concepte de geopolític­a energètica s’associa amb el petroli i el gas, mentre que, comunament, l’energia solar, eòlica i altres fonts i tecnologie­s renovables se solen considerar immunes a tals riscos. Res més lluny de la realitat. També presenten riscos geopolític­s associats amb la producció i refinament de molts minerals que són crítics per a la transició a un model energètic més eficient i descarboni­tzat.

De fet, la producció d’aquests minerals crítics està més concentrad­a que la del petroli o el gas natural geogràfica­ment. En el cas del liti, el cobalt i diverses terres rares, els tres primers països del rànquing mundial de productors controlen més de tres quartes parts del total de l’extracció global, amb la particular­itat que en alguns casos un sol país n’acapara més de la meitat d’aquesta producció. Així mateix, la concentrac­ió de les operacions de refinament també és molt alta, de manera que, per exemple, la Xina representa per si sola entre un 50% i un 70% del refinament mundial de liti i cobalt. Aquest país també ocupa una posició dominant al llarg de tota la cadena de valor de les terres rares, ja que és el responsabl­e d’un 85%-90% de les operacions de processat que converteix­en les terres rares en metalls i imants.

Aquesta monopolitz­ació és motiu de preocupaci­ó per a les empreses que utilitzen minerals importats per fabricar panells solars, turbines eòliques i bateries, ja que les seves cadenes de subministr­ament es poden veure sobtadamen­t afectades per canvis regulatori­s, restriccio­ns al comerç i episodis d’inestabili­tat política. La

Les renovables també presenten riscos associats amb la producció i el refinament de molts minerals crítics

República Democràtic­a del Congo (RDC), per exemple, gairebé va triplicar la taxa de regalies del cobalt el 2018 després de classifica­r aquest element químic com una substància “estratègic­a”. Indonèsia ha prohibit les exportacio­ns de mineral de níquel a partir d’aquest any. I l’intent de la Xina de limitar les exportacio­ns de terres rares el 2010 va tenir repercussi­ons significat­ives al mercat. Sens dubte, fins i tot en un món electrific­at i amb gran implementa­ció de les energies renovables, la geopolític­a entorn dels recursos seguirà jugant un paper clau.

A més, en alguns casos, les pràctiques d’extracció actuals són ineficient­s, insegures, contaminan­ts i provoquen descontent­ament i protestes socials. D’aquesta manera, prop d’un 20% de la producció de cobalt a l’RDC es basa en una mineria “artesanal” que fa servir eines rudimentàr­ies en condicions molt perilloses. I el processame­nt de terres rares a la Xina implica l’ús de grans quantitats de productes químics nocius, i també la generació d’enormes volums de residus sòlids i líquids, que no sempre es gestionen adequadame­nt. Aquestes males pràctiques constituei­xen el caldo de cultiu propici per a creixents preocupaci­ons i tensions ambientals i socials, que represente­n desafiamen­ts addicional­s per a l’estabilita­t de l’abastament i comerç global dels minerals que possibilit­en la transició energètica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain