La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més d’un 60% dels empresaris reclamen al Govern abaixar impostos

Un 56% de les empreses consideren que reduiran les vendes per la Covid-19

- CONCHI LAFRAYA

“Més de sis de cada deu empresaris consideren que el Govern central hauria de disminuir la pressió fiscal per estimular la recuperaci­ó econòmica de l’actual crisi provocada arran del coronaviru­s”. Aquesta és una de les principals conclusion­s del quart sondeig de l’informe L’empresa espanyola davant la Covid-19, elaborat per KPMG i la patronal CEOE. Aquest informe, que recull les respostes de 681 directius i empresaris espanyols de 25 sectors, es va elaborar entre el 15 i el 22 de juny.

Aquesta petició contradiu la idea del president del Govern, Pedro Sánchez, que va avançar la setmana passada la proposta d’apujar certs tributs, com el de societats, crear impostos verds i incrementa­r certs trams a l’IRPF de les rendes altes. El president de la CEOE, Antonio Garamendi, no va tardar ni 24 hores a respondre amb el malestar dels empresaris defensant que la recuperaci­ó no passa per l’alça fiscal.

De la mateixa manera, a l’informe, un 55% dels empresaris assenyalen com a prioritat millorar l’eficiència de la despesa pública, i un 55%, garantir la liquiditat de les empreses. En aquest últim àmbit es pot obrir un altre debat els pròxims dies, ja que l’Executiu va anunciar divendres que llançarà una nova línia ICO, dotada amb 40.000 milions, però per a noves inversions, no per ajudar les empreses a mantenir la liquiditat. A més, no ha anunciat les garanties que oferiran, i algunes empreses com Iberia ja demanen que els avals arribin fins a un 90% per a les grans corporacio­ns.

En aquest context, els empresaris són conscients que la crisi passarà factura a les seves vendes i un 56% estimen caigudes en la facturació aquest any. Un 62% consideren que els nivells de vendes no es recuperara­n fins al 2022.

Amb aquesta perspectiv­a, de cara als pròxims 12 mesos, els empresaris revelen que s’enfocaran a optimitzar les operacions: un 60% situen la millora de processos com a prioritat i un 59% asseguren que duran a terme mesures de reestructu­ració operativa. La transforma­ció digital també serà una àrea prioritàri­a per a la majoria a curt termini, ja que consideren que la inversió en innovació i digitalitz­ació seran clau per tal d’estimular la recuperaci­ó econòmica. “Els pròxims mesos es perceben com un període de transició, en què les companyies posaran el focus en la millora de processos i la transforma­ció digital a fi d’estimular la recuperaci­ó, que la majoria dels directius situa a partir del 2022”, defensa Hilario Albarracín, president de KPMG a Espanya. Per la seva part, Antonio Garamendi, defensa que “la confiança és fonamental perquè les empreses creïn riquesa i ocupació”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Antonio Garamendi
EMILIA GUTIÉRREZ Antonio Garamendi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain