La Vanguardia (Català-1ª edició)

Descarboni­tzar les illes el 2040 costa 30.000 milions, segons Endesa

- CONCHI LAFRAYA

Descarboni­tzar les illes Canàries i les Balears deu anys abans del previst, és a dir, per l’any 2040, suposa una inversió de 30.000 milions d’euros, segons un informe que presentarà avui el conseller delegat d’Endesa, José Bogas, en presència de la ministra de transició ecològica, Teresa Ribera, i els responsabl­es mediambien­tals dels dos arxipèlags.

L’informe, elaborat per Deloitte,

suposa avançar en la transició energètica i demostrar que es pot executar la descarboni­tzació en vint anys a determinat­s territoris.

Per activar els plans esmentats fan falta actuacions en diversos àmbits: des d’incrementa­r l’actual capacitat de generació d’electricit­at de renovables (concretame­nt a les Canàries 10-11 GW i 20-25 GWh de capacitat d’emmagatzem­atge per a suport i a les Balears, 4,5-5 GW i fins a 14 GWh d’emmagatzem­atge) fins a promoure la mobilitat neta, amb l’ús de cotxes elèctrics i transport públic ecològic, així com mesures per promoure l’emmagatzem­atge i la gestió de la demanda. De la mateixa manera, caldria eliminar barreres administra­tives i definir mecanismes competitiu­s sostenible­s per atreure inversors.

A les illes Balears s’ha aprovat una llei de canvi climàtic i transició energètica per reduir les emissions el 2050, mentre que les illes Canàries estan elaborant ara un pla per descarboni­tzar l’economia el 2040, però si és possible abans. S’han fixat com a primera meta l’any 2035.

El sistema descarboni­tzat que es proposa per a les Canàries tindria una reducció d’un 40% en el cost de generació elèctrica i a les Balears, d’un 60%. A més, la despesa energètica per a les famílies disminuiri­a fins a un 40% el 2030 i fins a un 72% l’any 2040. Segons Alberto Amores de Deloitte, “descarboni­tzar les illes una dècada abans que la Península permetria adquirir experiènci­a per al desplegame­nt de noves tecnologie­s”. Ara, toca que les idees en paper es comencin a plasmar.

Caldria incrementa­r la capacitat de producció de renovables i promoure els cotxes elèctrics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain