La Vanguardia (Català-1ª edició)

Què vol prendre, doctor?

-

Fa anys vaig dedicar un article a Alberto Núñez Feijóo. Va ser l’agost del 2008, quan els incendis devastaven les muntanyes a Galícia. El llavors president del Partit Popular gallec va ensumar una photo opportunit­y als focs i va voler fer com que col·laborava en l’extinció, immortalit­zant-se per a la premsa amb la mànega a la mà. El problema va ser que la mànega, que pressionav­a amb l’índex i el polze, treia només dos rajolinets que no donaven ni per beure. I que el nostre bomber fake vestia per a l’ocasió com a l’hora del gintònic al Reial Club Nàutic de Sanxenxo: nàutiques, texans i camisa impol·luta arremangad­a sobre l’avantbraç. No sé què els va suggerir aquella foto als gallecs, però a mi em va dir que el nostre heroi estava fent un paperot.

Lamento parlar una altra vegada de Núñez Feijóo, i més ara que va d’alternativ­a centrada del PP, contrastan­t amb el seu extremós líder Pablo Casado. Però m’empeny a fer-ho una informació publicada dies enrere sota el titular “Feijóo dona als sanitaris 250 euros per a bars”. Dit en altres paraules, la Xunta de Galícia que presideix va decidir gratificar amb tan mòdica quantitat els 20.000 treballado­rs sanitaris que van lluitar a primera línia hospitalàr­ia contra el coronaviru­s. I, de passada, oferir un “incentiu per al consum” i fer un “gest de complicita­t al sector turístic”, també afectat per la crisi. D’això se’n diu matar d’un tret dos pardals.

Després d’anunciar aquesta mesura a Feijóo li han dit de tot menys guapo. A la majoria del personal sanitari que es va escarrassa­r i va arriscar la seva vida per deslliurar-nos de la pandèmia aquesta propina li ha semblat una ofensa, més que no pas un reconeixem­ent a la seva tasca. Haurien preferit que el president revertís les retallades que es van aplicar a la sanitat pública o, ja que hi som, que se’ls donés una paga extra digna.

Ara bé, ja que tot això no ha passat ni està previst que passi de manera immediata, cal mirar l’oferta de Feijóo pel costat bo. Amb aquests 250 euros n’hi ha prou per engatar-se amb whisky del bo. I potser és exactament això el que els ve de gust als metges i metgesses amb sou públic després de deduir de l’import de tan mesquina bonificaci­ó en espècies l’estimació que els professa el seu patró.

Però –sempre hi ha un però– és que a més a més no recompensa­ran els sanitaris amb 250 euros trinco-trinco, sinó posats dins d’una targeta de prepagamen­t amb la qual determinat­s bars, no pas tots, els faran descomptes del 15% en les consumicio­ns. Ja era rònec això dels 250 euros en metàl·lic. Però pitjor serà per als sanitaris haver de pagar el 85% per cada whisky del bo perquè el munificent Feijóo els subvencion­i amb un 15%. Què serà el següent, Feijóo? Una línia de crèdit als bars per als sanitaris que s’hagin begut tota la targeta prepagamen­t? Què vol prendre, doctor?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain