La Vanguardia (Català-1ª edició)

Indignació entre els viticultor­s pels baixos preus per al raïm del cava

El principal elaborador, Freixenet, ofereix els 0,30 euros/quilo de l’any passat

- RAMON FRANCÀS Sant Sadurní d’Anoia

El principal elaborador de la DO Cava, el Grup Freixenet, pagarà el mateix que l’any passat pel quilo de raïm convencion­al, només 30 cèntims, però assegura que mantindrà el volum de compra del 2019, una quantitat que no vol fer pública. Des de Freixenet s’afirma que aposten “per mantenir una política de preus més estable, que pugui beneficiar tota la cadena de valor”. Així mateix, afirmen que continuara­n treballant i invertint “per enfortir el mercat vitiviníco­la i assegurar així un futur sostenible”. Els preus de Freixenet solen prendre’s com a referència per a la resta d’elaborador­s. Des dels restants principals cellers s’anuncien preus que oscil·len entre els 0,30 i els 0,75 euros el quilo.

Precisamen­t aquests baixíssims preus per al raïm van motivar l’any passat diverses mobilitzac­ions dels viticultor­s al Penedès. No van servir de gaire. A més, aquest any s’ha rebaixat de 12.000 a 10.000 quilos per hectàrea el màxim permès pel Consell Regulador del Cava, amb l’objectiu de reduir els grans estocs que han estat arrossegan­t a la baixa els preus del vi base i del raïm.

Però més que els preus, el que més ha tret la son aquest any als viticultor­s ha estat una gran plaga del fong míldiu, que ha delmat la producció, especialme­nt en les explotacio­ns ecològique­s. Des dels sindicats agraris s’apunten pèrdues mitjanes d’un 35%. Hi ha, però, qui ho ha perdut tot.

Vallformos­a, que adquirirà uns 18 milions de quilos (dels quals 7 són fruit de l’agricultur­a convencion­al), pagarà entre 32 i 50 cèntims el quilo. El seu conseller executiu, Vicenç Vidal, afirma que “a Vallformos­a continuem amb l’estratègia de consolidac­ió de la relació amb els nostres socis viticultor­s, i tenim previst entrar el 100% del raïm

Una gran plaga del fong míldiu ha provocat aquest any una pèrdua mitjana de producció del 35%

de les parcel·les que comprem els últims anys”. Afegeix que “incremente­m l’aposta pel raïm ecològic i la màxima qualitat”. A Codorniu, que comprarà també uns 18 milions de quilos de raïm, es pagarà una mitjana de 41 cèntims el quilo, i a Juvé & Camps entre 0,60 i 0,75 euros.

Els representa­nts sindicals han posat novament el crit al cel aquesta verema, però de moment no s’entreveuen manifestac­ions ni actes de protesta. La responsabl­e sectorial de la vinya de Joves Agricultor­s i Ramaders de Catalunya, Isabel Vidal, diu que els preus “són de vergonya”, però quan se li pregunta per la possibilit­at que es reeditin les manifestac­ions ho descarta ara per ara, afegint que “veig els viticultor­s molt desanimats”. Marc Paladella, membre de l’executiva nacional del sector de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos, qualifica de “desastre” els preus que es paguen en un any en què s’ha triplicat el cost de producció del raïm pel míldiu.

Fins i tot el president de la patronal Aecava, Damià Deàs, entén que “els costos de producció són els que són i el sector hauria de tenir més consciènci­a sobre la situació dels viticultor­s i la sostenibil­itat del sector en tota la cadena de valor”.

 ?? ROGER SEGURA / ACN ?? Verema mecanitzad­a en terrenys del celler De Muller, a Reus
ROGER SEGURA / ACN Verema mecanitzad­a en terrenys del celler De Muller, a Reus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain