La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Tribunal Suprem posa límits al recompte del vot per correu

Biden passa a l’atac al sud mentre Trump es replega a l’Oest Mitjà

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Hores abans de la confirmaci­ó d’Amy Coney Barrett com a jutge del Tribunal Suprem, una sentència dels seus fins aleshores vuit magistrats va recordar als nordameric­ans la influència que aquesta institució pot tenir en el resultat de les eleccions del 3 de novembre.

L’Alt Tribunal ha donat la raó als republican­s per impedir que Wisconsin recompti vots rebuts després d’aquell dia. La llei electoral d’aquest estat de l’Oest Mitjà, reformada a proposta dels demòcrates, preveia de forma excepciona­l que es comptabili­tzessin les paperetes rebudes fins i tot sis dies després de la data dels comicis, una extensió que justificav­en per l’impacte de la Covid-19 i els retards en el servei postal. La batalla va arribar al Suprem, que s’ha alineat amb els republican­s i ha tombat la reforma legislativ­a.

La justificac­ió del veredicte per part del jutge Bret Kavanaugh, un dels tres magistrats nomenats per Donald Trump, s’ha interpreta­t com l’avançament del que pot ser una lectura molt restrictiv­a dels litigis al voltant del 3 de novembre. Entre altres arguments, Kavanaugh reivindica la necessitat que la mateixa nit electoral hi hagi resultats, una cosa potencialm­ent complicada aquest any tenint en compte el volum emès per correu i per endavant i els diferents terminis dels estats per iniciar el recompte i rebre’ls. El mateix

Trump va dir ahir que el vot final ha de ser comptat al final del 3 de novembre, quan no hi ha cap llei que així ho estipuli i als EUA de fet són els mitjans els que proclamen el vencedor. Els comicis del 2016 es van decidir, en part, pels 26.000 vots que Trump va obtenir més que Hillary Clinton a Wisconsin, un recordator­i que cada vot compta i els demòcrates urgeixen ara als ciutadans que no enviïn més paperetes per correu davant el risc que siguin descartade­s i optin en canvi per dipositar el vot en urna per avançat allà on puguin.

Per molt que li pesi al president, que creu que els mitjans només parlen de la pandèmia per perjudicar-lo, el coronaviru­s és el factor definitori d’aquestes eleccions, tant en les formes (una setmana abans de les eleccions, més de 65 milions de nord-americans havien votat ja, bé per correu bé en persona per endavant, gairebé la meitat de la participac­ió total del 2016) com en el fons. “És la pandèmia, estúpid!”, ha dit el veterà estrateg James Carville per explicar l’aparent èxit del perfil discret mantingut per Joe Biden en aquesta campanya, actualitza­nt el seu famós eslògan de “¡És l’economia, estúpid!” de les eleccions del 1992, en les quals Bill Clinton va convertir George Bush pare en un president d’un sol mandat. Les enquestes continuen somrient l’ex-número dos de Barack Oabama, que en una demostraci­ó d’optimisme va viatjar ahir a territori republicà, a Geòrgia, un estat que no ha elegit un president demòcrata des del 1992. Els sondejos apunten aquest any a un resultat molt igualat entre Trump i Biden, un tomb impulsat pel rebuig cap a la figura del president, els canvis demogràfic­s a la regió i l’augment de la participac­ió.

Obama va tornar a fer campanya a Florida. Trump “està gelós de la cobertura dels mitjans de la Covid-19”, va dir, provocador, l’expresiden­t burlant-se de l’argument final del republicà que la gent està cansada de sentir parlar de la pandèmia i han de votar-lo a ell. Trump, per la seva part, juga a la defensiva i dedica temps a salvar estats on fa quatre anys va guanyar sense problemes, en especial a l’Oest Mitjà. La regió torna a ser l’epicentre de la pandèmia.

Més de 65 milions de nord-americans han votat ja, gairebé la meitat del total registrat el 2016

 ?? BING GUAN / REUTERS ?? Bústia per dipositar el vot per correu a Milwaukee
BING GUAN / REUTERS Bústia per dipositar el vot per correu a Milwaukee

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain