La Vanguardia (Català-1ª edició)

López treballarà des de Madrid per obtenir eleccions lliures a Veneçuela

L’opositor no revela com va fugir del país per no comprometr­e ningú

- CARMEN DEL RIEGO

Prendre la decisió de sortir de Veneçuela no va ser fàcil, ho va fer “amb el cor arrugat”, però Leopoldo López la va adoptar conscient del que feia i de què en aquests moments és més útil treballant des de l’exili que pres al seu país. L’opositor veneçolà, que va arribar a Madrid diumenge després d’haver passat 18 mesos refugiat a l’ambaixada espanyola a Caracas, va deixar clar, en la seva primera compareixe­nça davant la premsa des que va arribar a Espanya, que la sortida del seu país no suposa abandonar la causa per la qual lluita des de fa molts anys, sinó que treballarà d’una altra forma per obtenir el mateix objectiu.

Des de Madrid, va assegurar López, treballarà en tres objectius: aconseguir la celebració d’unes eleccions presidenci­als lliures, justes i verificabl­es; fer el que correspong­ui perquè “els responsabl­es” del que està ocorrent a Veneçuela “siguin sotmesos a la justícia internacio­nal”, i finalment, “buscar tots els mecanismes per alleujar el patiment del poble”, garantint que l’ajuda humanitàri­a i l’econòmica arribi als veneçolans.

López no va voler revelar com va aconseguir sortir de l’ambaixada espanyola i de Veneçuela, ni quina ruta va utilitzar per arribar a Espanya, en primer lloc per no comprometr­e persones que el van ajudar des de dins i des de fora de Veneçuela, i perquè està segur que hi haurà molts altres veneçolans que poden necessitar utilitzar aquesta ruta per fugir. Només va negar que hagi estat una operació negociada amb Maduro. La sortida, va afegir, va ser cosa seva i només sabien el que passaria cinc persones, ni tan sols la seva dona, Lilian Tintori, que viu a Espanya des del 2019.

L’opositor veneçolà, que forma part del Govern de Juan Guaidó, president interí de Veneçuela reconegut per 60 països, entre ells

Espanya, va comparèixe­r en roda de premsa després de reunir-se amb Pedro Sánchez, que el va rebre a la seu del PSOE i no al Palau de la Moncloa. López va agrair a l’ambaixador espanyol a Caracas el tracte aquests 18 mesos i al Govern espanyol per l’acollida que va donar a la seva família a Espanya.

Després de reunir-se amb Sánchez, a Leopoldo López no li queda cap dubte que el president espanyol dona suport “a la causa veneçolana”, amb una “posició molt clara” respecte a a Maduro, a qui considera, sense cap tipus de dubte “un dictador”. És més, veu Sánchez “proactiu i ens ajudarà en

El polític, després de deixar Caracas, afirma que Maduro no només és un dictador, “és un criminal i un assassí”

l’alliberame­nt de Veneçuela”.

Sobre que Podem no admeti que Maduro és un dictador, López va subratllar que qui pensi això “ha de revisar el seu propi concepte de la llibertat i la democràcia, i no ens faran callar”. Això sí, el que vol és debatre amb ells, perquè coneguin de primera mà el que passa a Veneçuela.

Segons l’opositor, Maduro no només és un dictador. És “un criminal, un assassí, un repressor vinculat al narcotràfi­c” i és tasca del món lliure “fer el que correspong­ui per alliberar Veneçuela. Amb la força interior dels veneçolans, però en coordinaci­ó amb el món lliure”.

 ?? RICARDO RUBIO / EP ?? López no va voler revelar com va sortir de l’ambaixada espanyola a Caracas
RICARDO RUBIO / EP López no va voler revelar com va sortir de l’ambaixada espanyola a Caracas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain