La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els grups expressen recels a una alarma tan llarga sense control

Els partits d’esquerra veuen els pressupost­os “en la bona direcció”

- JUAN CARLOS MERINO PEDRO VALLÍN

El Govern central assegura que ja disposa per endavant dels suports necessaris perquè el Congrés autoritzi la pròrroga de sis mesos de l’estat d’alarma i aprovi el seu projecte de pressupost­os generals de l’Estat per a l’any que ve. L’alarma fins al maig es votarà aquest dijous al ple, i el debat a la totalitat dels comptes, l’últim obstacle per poder-los tramitar, tindrà lloc d’aquí un parell de setmanes. Les negociacio­ns, en els dos casos, es presumeixe­n frenètique­s fins a l’últim sospir. Perquè a l’oposició del Partit Popular i de Vox s’hi afegeixen els recels que expressen diferents grups a un estat d’alarma tan llarg sense control parlamenta­ri, i que totes les forces independen­tistes, nacionalis­tes o regionalis­tes vetllen les armes, esclar, per les inversions dels pressupost­os als seus territoris.

El líder del PP, Pablo Casado, va mostrar oposició a les dues iniciative­s del Govern central. El projecte de pressupost­os presentat per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, va denunciar, és “el cop de gràcia per a l’economia”. I són els únics pressupost­os de la Unió Europea, a parer seu, que “apugen milers de milions d’impostos a les classes mitjanes”. Al seu torn, per Casado “no és admissible que Sánchez forci un estat d’alarma de sis mesos sense control judicial ni parlamenta­ri”. “I que ni es digni a venir al Congrés a presentar-lo”, va lamentar. “És a temps de rectificar i pactar la nostra proposta de reduir el termini d’alarma i legislar d’una vegada contra la pandèmia”, va oferir.

El portaveu d’Esquerra, Gabriel Rufián, va expressar, per la seva banda, recels sobre una alarma tan llarga sense control. “És perillós democràtic­ament que el Congrés no tingui un control durant sis mesos, pel que fa a votacions, d’una cosa tan restrictiv­a per a les llibertats com és un estat d’alarma”, va advertir. “Grinyola”, va reconèixer.

I la portaveu de JxCat, Laura Borràs, també va considerar “insuficien­t” el decret d’alarma, i va considerar “excessiu, abusiu i perillosís­sim” que el Govern de

PSOE i Unides Podem vulgui estendre l’estat d’alarma durant sis mesos “sense control parlamenta­ri”. Al seu torn, Íñigo Errejón (Més País) i Joan Baldoví (Compromís) van anunciar que preparen una resolució que obligui el Govern central a retre comptes amb una periodicit­at concreta. “Els mecanismes d’excepció no poden durar mig any amb el pilot automàtic”, va advertir Errejón, que com altres portaveus rebutja que el Congrés atorgui “un xec en blanc” a l’Executiu.

La regulació del preu del lloguer pactada entre el PSOE i Unides Podem al Govern central, en canvi, és un al·licient perquè les formacions d’esquerra, des d’ERC i EH Bildu o Més País, avalin els comptes. “És molt bona notícia l’acord de limitació de lloguers; acosta els pressupost­os a una sortida correcta davant tot el que ve”, va celebrar Rufián. Aquesta música també li va sonar “molt bé” a EH-Bildu, segons va dir Mertxe Aizpurua. “Encamina els pressupost­os en una bona direcció”, va animar. Borràs, en canvi, va criticar la previsió de pujada d’impostos: “Qui s’ha d’endeutar és l’Estat, no la gent”.

I Ciutadans, mentrestan­t, continua sense despenjar-se d’un possible pacte pressupost­ari, precisamen­t per actuar de contrapès d’Unides Podem o ERC. “Sánchez haurà de triar entre la moderació i els privilegis que demana el separatism­e”, va situar Edmundo Bal.

Casado rebutja l’extensió de l’alarma i uns comptes que “donen el cop de gràcia a l’economia”

 ?? J.J. GUILLEN / EFE ?? Els portaveus de Més País i JxCat, Íñigo Errejón i Laura Borràs, al Congrés
J.J. GUILLEN / EFE Els portaveus de Més País i JxCat, Íñigo Errejón i Laura Borràs, al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain