La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una afirmació i un mar de correccion­s

- ISABEL GARCIA PAGAN

“El treball a distància i el teletrebal­l són obligatori­s per a totes les empreses [públiques i privades] que puguin fer-ne (...) És obligatori perquè ja és a la resolució de Salut de la setmana passada”.

“Pot haver-hi sanció per a l’empresa que no permeti el teletrebal­l, igual que pot ser sancionabl­e un restaurant que obri o serveixi a domicili més enllà de les 22 h”.

“Qui no pot fer teletrebal­l [que] ho posi en un certificat”.

“En aquest àmbit les competènci­es son per la via de Salut Pública”.

“La Generalita­t no té ara per ara la possibilit­at de regular aquest àmbit [el del teletrebal­l] en el marc dels centres privats, perquè no disposem de les competènci­es”.

Caos, desconcert, confusió... Els adjectius es van succeir ahir entre els membres del Govern de Junts, però també d’ERC. El motiu no era cap altre que l’enèsima polèmica a l’Executiu, aquest cop provocada pel conseller de Treball, Chakir el Homrani, quan va afirmar que el teletrebal­l no només és obligatori per a totes les empreses que el puguin exercir sinó que, a més, no ferho pot comportar la imposició de sancions. Amb les competènci­es actuals de la Generalita­t, el teletrebal­l només es pot exigir en l’àmbit públic, mentre que les empreses privades no passen de tenir “l’obligació de promoure” mesures organitzat­ives que facilitin treballar a distància. A més, el reial decret llei que ho regula assenyala que “serà voluntari per al treballado­r i per a l’ocupador”.

Les declaracio­ns d’El Homrani van provocar un efecte en cadena

“Les empreses han de promoure i prioritzar el treball a distància”.

“El Consell de Relacions Laborals va aprovar una declaració que recorda a les empreses la prioritat de fer teletrebal­l per limitar la mobilitat de les persones”. tant al Govern com entre l’empresaria­t. La portaveu Meritxell Budó i el conseller Ramon Tremosa van corregir sobre la marxa el seu col·lega d’ERC, a Catalunya Ràdio, així com el responsabl­e de planificac­ió de Protecció Civil, Sergio Delgado, novament a RAC1: les empreses han de “prioritzar” el teletrebal­l. La polèmica es va traslladar immediatam­ent de les ràdios a la reunió del Consell Executiu. El vicepresid­ent Pere Aragonès va fixar criteri: “No es pot obligar” les empreses. Budó el va seguir. De fet, una de les crítiques de la portaveu i de Junts al decret de l’estat d’alarma és precisamen­t que no faculta la Generalita­t per fixar el treball a distància com una obligació. La reunió no només va servir per corregir El Homrani, tot i que a la meitat del Govern d’ERC prefereixe­n parlar de “precisió, no esmena” al titular de Treball. Altres consellers hi van intervenir per alertar de les disfuncion­s comunicati­ves i la confusió que generen en la ciutadania.

“[El teletrebal­l] és molt recomanabl­e perquè es redueix la mobilitat. A la Generalita­t ja Va ser el cas de Damià Calvet, de Junts, o de Josep Bargalló, d’ERC, que va demanar una estratègia de comunicaci­ó unificada i aclarir qui comunica què i qui no.

En paral·lel, el caos provocat per El Homrani avançava. Diverses empreses de l’Ibex van acabar fent consultes a la patronal sobre si havien de modificar els seus plans de contingènc­ia pel virus. El conseller i els sindicats s’aferraven a un acord nocturn de dilluns del Consell de Relacions Laborals de Catalunya, subscrit per la Generalita­t, CC.OO., la UGT, Foment i Pimec, en què es declara que “les empreses tenen l’obligació de limitar la mobilitat dels treballado­rs adoptant sistemes de teletrebal­l”.

El document també afegeix que les empreses que no es puguin acollir a sistemes de treball a distància han de facilitar un document justificat­iu als seus treballado­rs per als desplaçame­nts. El secretari general de Treball, Josep Ginesta, va esgrimir aquesta obligació i va tornar

“La resolució diu que les persones titulars de centres de treball, públics i privats, han d’adoptar les mesures organitzat­ives que permetin limitar la mobilitat prioritzan­t el teletrebal­l (...) Llegeixo el que diu literalmen­t la norma, perquè els verbs són importants”.

Aragonès i Budó van assenyalar l’error: el Govern no té aquesta competènci­a laboral

a ser corregit des de Presidènci­a. “Treball s’ha equivocat i es torna a equivocar no rectifican­t”, assenyalav­en fonts del Govern. Des de Foment s’insistia que l’acord signat pels agents socials “no implica obligatori­etat jurídica”, i molt menys sancions.

La patronal lamenta que la negociació i el compromís de l’empresaria­t amb la lluita contra el virus

Diverses empreses de l’Ibex amoïnades van demanar dades sobre l’obligació inexistent

 ??  ?? CONSELLER D’EMPRESA
SUBDIR. PROGRAMES, PROTECCIÓ CIVIL
CONSELLER D’EMPRESA SUBDIR. PROGRAMES, PROTECCIÓ CIVIL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain