La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya, en situació crítica, tindrà divendres noves restriccio­ns

Salut creu que no hi ha cap motiu per retrocedir en mesures, sinó al revés

- ANA MACPHERSON

“La situació a Catalunya és crítica”, va sentenciar l’epidemiòle­g Jacobo Mendioroz, coordinado­r de la unitat de seguiment Covid en la presentaci­ó de les dades actuals. “En tres setmanes hem multiplica­t per cinc, hi ha molts més casos a la comunitat, l’edat mitjana dels afectats està pujant i els contagis ja estan afectant els àmbits més vulnerable­s, com les residèncie­s. Creix molt ràpidament”.

Les mesures que s’acosten seran més dures, en cap cas no retrocedir­an, “no hi ha cap motiu per pensar que es pugui fer marxa enrere”, va advertir Marc Ramentol, secretari general del Departamen­t de Salut. “Les mesures estan en estudi, els tècnics necessiten treballar-hi amb cert aïllament de la pressió ambiental. Caldrà adoptar-les abans que decaiguin les mesures preses fa 11 dies. Abans del dia 30”.

Al final del dia, les diferents peces del Govern sembla que es van organitzar per deixar d’anunciar idees contradict­òries com passava des de dilluns, cosa que agreujava l’angoixa de la societat. S’ha arribat a defensar per part de diferents membres del Govern el confinamen­t total o de cap de setmana sí o al contrari, l’obertura de bars a canvi del toc de queda, l’obligació del teletrebal­l o res d’això perquè no tenim la competènci­a. Realment els tècnics tenien difícil concentrar-se en el seu dictamen sobre què és el que cal fer davant aquesta situació ja insostenib­le.

El tancament de bars i restaurant­s i la recomanaci­ó de teletrebal­lar i no sortir en la mesura possible sembla que han tingut cert efecte. “No ha deixat de créixer des d’atenció primària, de l’esforç pressupost­ari per augmentar les capacitats de rastreig, el creixement dels contagis està disparat: cada dia se sumen els nous casos de 5.000 en 5.000, hi ha 200 defuncions diàries, a les urgències de primària un 20% són sospitosos de Covid-19, a les urgències dels hospitals ja és més d’un 10% i un 18% dels llits ja només estan dedicats a aquesta malaltia.

Ja hi ha infecció en un 12% de les residèncie­s i més de mil confinats, 133 d’ells hospitalit­zats. Segons els cribratges constants als geriàtrics, un 14% són positius, una proporció molt superior a la de la mitjana de la població, d’un 12,7%.

La pujada és anguniosa a tots els territoris, però destaca l’àrea metropolit­ana sud, amb l’Hospitalet en una situació complicada altre cop: un índex de reproducci­ó d’1,9 (la mitjana és 1,5) i un 15,2% de les PCR fetes són positives. Barcelona ciutat és entre les regions més ben situades, però guanya Lleida. El Camp de Tarragona i la Catalunya Central també tenen un ascens més costerut.

Les escoles comencen a acusar aquest increment disparat, però continuen en xifres molt més baixes que la mitjana de la comunitat. “Hem de fer un esforç a la comunitat perquè puguin continuar obertes”, va insistir Jacobo Mendioroz.

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? Les noves mesures i restriccio­ns poden afectar la mobilitat dels ciutadans aquests pròxims dies
DAVID ZORRAKINO / EP Les noves mesures i restriccio­ns poden afectar la mobilitat dels ciutadans aquests pròxims dies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain