La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els serveis mínims atenuen els efectes de la vaga general de metges

Els sindicats convocants xifren en un 85% la participac­ió al conjunt d’Espanya

-

La primera vaga general de metges convocada els últims 25 anys a Espanya es va celebrar ahir amb ben poc impacte en la xarxa assistenci­al a causa d’uns serveis mínims que els sindicats consideren abusius i d’un seguiment irregular en funció de cada comunitat autònoma. La Conselleri­a de Salut va xifrar el seguiment en un 1% a Catalunya, mentre que la Confederac­ió Estatal de Sindicats Mèdics (CESM) va parlar d’un 85% al conjunt d’Espanya, dels 140.000 metges del sector públic convocats a la jornada.

Els sindicats, amb el suport del Consell General de Col·legis Oficials de Metges, reivindiqu­en més inversions en sanitat i rebutgen el decret, aprovat el 29 de setembre pel Consell de Ministres, que autoritza que les comunitats autònomes puguin contractar de manera excepciona­l personal sanitari extracomun­itari o que no hagi aconseguit plaça d’especialis­ta durant l’última convocatòr­ia dels MIR.

Grups de facultatiu­s van protagonit­zar concentrac­ions davant centres sanitaris i a les portes del Congrés dels Diputats. “Que enmig d’un estat d’alarma un metge sigui aquí [a la protesta del Congrés] em provoca moltíssims dilemes ètics, però no ens deixen cap alternativ­a”, va explicar una neonatòlog­a de l’hospital 12 de Octubre de Madrid. En declaracio­ns a Efe, va denunciar la precarieta­t i la falta de recursos de la sanitat madrilenya: “La gent hauria de ser feliç treballant, però la majoria ens sentim tristos i abandonats”.

La CESM, molt crítica amb l’escassa predisposi­ció al diàleg del Ministeri de Sanitat, va considerar la convocatòr­ia un èxit malgrat les traves que, segons denuncien els sindicats, han posat els serveis de salut de les comunitats autònomes en la negociació dels serveis mínims. Asseguren, en aquest sentit, que ahir van estar de servei més metges que no pas un dia festiu. Però les mobilitzac­ions no s’han acabat. Els facultatiu­s mantenen la convocatòr­ia de vagues per a l’últim dimarts de cada mes que sigui feiner mentre no arribin a un acord amb l’Administra­ció.

A Catalunya l’aturada d’ahir amb prou feines va tenir incidència, segons les organitzac­ions sindicals. Salut va xifrar el seguiment en un 1%. Malgrat que comparteix els motius que justifique­n la vaga general, el sindicat Metges de Catalunya va deixar la participac­ió a criteri dels seus afiliats, “atesa la situació actual de la pandèmia a Catalunya”.

A la Comunitat de Madrid, la Conselleri­a de Sanitat va xifrar en un 8,83% el seguiment en l’atenció hospitalàr­ia i en un 1,17% en l’atenció primària al torn del matí.

En aquesta regió la vaga va coincidir amb una aturada als hospitals convocada pel sindicat madrileny Amyts, que va elevar fins a un 90% el seguiment en aquests centres sanitaris.

Les xifres de seguiment comunicade­s per diversos governs autònoms divergeixe­n considerab­lement respecte de les dades d’uns convocants que denuncien una situació límit: “No podem tenir un sistema que es basi en el sobreesfor­ç dels profession­als i la seva bona predisposi­ció, perquè quan arriba una situació d’estrès com ha tingut el sistema, fa fallida. Com s’evita això? Posant recursos econòmics, i això tindrà com a conseqüènc­ia recursos i atractius per als profession­als. Fa anys que ho estem reivindica­nt i demanant, i l’Administra­ció fa anys que se n’està oblidant i no planifica”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Concentrac­ió de metges davant del Congrés dels Diputats ahir a Madrid
EMILIA GUTIÉRREZ Concentrac­ió de metges davant del Congrés dels Diputats ahir a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain