La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Llobregat s’examina a fons per primera vegada

L’Àrea Metropolit­ana estudia els corredors ecològics i la biodiversi­tat des de Martorell fins al Prat de Llobregat

- MEDI AMBIENT JOSE POLO Sant Feliu de Llobregat

Històricam­ent les actuacions al tram final del Llobregat sempre s’han fet a pedaços. Cada ajuntament, amb més o menys encert, ha fet els seus treballs, limitats a l’àmbit del seu terme municipal, sense tenir en compte el conjunt d’aquest espai natural. Com ja va fer amb el projecte del camí del riu, que està traçant una via pedalable de 30 quilòmetre­s, l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) pretén posar ordre i aplicar una visió conjunta sobre el tram metropolit­à del riu, que va des de Martorell fins a la desembocad­ura, al Prat de Llobregat. És per això que l’AMB acaba d’obrir la licitació de dos estudis que apliquen aquesta òptica global. Examinaran a fons la connectivi­tat ecològica i la biodiversi­tat. Poden ser el preludi d’un pla director específic del Llobregat per estudiar la millora de la zona amb la vista posada a llarg termini.

“Els estudis en l’àmbit metropolit­à del Llobregat sempre han estat molt locals”, considera Laura Cid, tècnica d’Urbanisme de l’AMB. Els nous “serviran per veure si té sentit elaborar un pla estratègic. Estudiem el que tenim per veure cap on hem d’anar. Li volem donar un marc comú”, afegeix.

La inversió de les dues licitacion­s obertes aquest estiu pugen a 147.000 euros, mentre que en l’estudi sobre la connectivi­tat ecològica s’invertiran 60.000 euros, i 87.000 aniran destinats a analitzar la biodiversi­tat. “Encara que siguin estudis diferents, van junts”, resol Cid. En l’avanç del nou pla director urbanístic (PDU) ja consten alguns estudis inicials sobre aquestes temàtiques –vegeu el mapa adjunt en aquesta informació– que inclouen tota la metròpolis barcelonin­a. Però ara es pretén analitzar minuciosam­ent el Llobregat.

L’estudi sobre la connectivi­tat ecològica radiografi­arà a fons els corredors mediambien­tals, que són espais que faciliten l’intercanvi i el pas d’espècies d’animals. “Aquestes zones són les que garanteixe­n la biodiversi­tat. Si s’aïlla, acaba morint”, assegura Cid.

Alguns d’aquests corredors

S

e

o a la col·laboració de les diferents administra­cions, d’entitats i del sector privat.

Pel que fa al pressupost, s’anirà definint en funció de les polítiques concretes dissenyade­s que s’inclouran al Pla d’Actuació Municipal (PAM), el Pla d’Inversions Municipal (PIM) i els pressupost­os municipals anuals. Per la seva part, Miquel Rodríguez, el comissiona­t de l’Agenda 2030 Barcelona, va explicar que, del total de les 169 fites marcades per les Nacions Unides, Barcelona n’assumirà 139. “Això suposa un 82% de tots els objectius. Normalment les administra­cions locals n’adapten al voltant d’un 60%”, va biològics connecten punts com el parc natural de Collserola o les serres de l’Ordal amb el Llobregat. “Volem mirar els punts crítics que impedeixen la connectivi­tat ecològica per la fragmentac­ió que pateixen”, explica la tècnica de l’AMB. El Llobregat, durant dècades, ha vist créixer al seu voltant tota mena d’infraestru­ctures que han minvat la seva capacitat natural. Un exemple d’aquests connectors en perill és el torrent de Can Miano, situat entre Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat, que vincula el riu amb Collserola. Un polígon, una carretera i diferents ponts en minven el potencial. Segons la licitació, aquest estudi hauria d’arrencar aquest any per acabar el 2022.

La radiografi­a de la biodiversi­tat del tram metropolit­à del Llobregat, que també té l’horitzó

Es pretén incorporar una visió metropolit­ana per evitar que cada municipi faci la seva

Els estudis, que podrien ser el preludi d’un pla director, s’han licitat per 147.000 euros

al 2022, investigar­à la flora i la fauna de la zona. “Fins ara els espais protegits com el delta del Llobregat estan molt estudiats, però la resta no. Sembla que només hi ha biodiversi­tat al delta i que la resta sigui un desert, i no és així“, remarca Cid. “Alguns ajuntament­s sí que n’han estudiat la zona i les espècies que els han interessat”, matisa. Però ara el repte és examinar tot l’àmbit amb una visió conjunta. “Volem veure el valor que té, que realment no sabem quin és”, considera.

Els estudis previs del PDU marquen punts crítics ecològics en localitats com Martorell, Sant Andreu de la Barca, Sant Vicenç dels Horts, Molins de Rei i el Prat de Llobregat. Es tracta d’espais que requereixe­n una millora des del punt de vista mediambien­tal.

La licitació marca amfibis, papallones, quiròpters, peixos, ocells, invertebra­ts aquàtics, líquens i orquídies com a grups de fauna i flora prioritari­s a estudiar. També es pretén recopilar informació sobre les espècies invasores. “S’han establert aquests criteris perquè no sigui inabastabl­e; és una manera de començar”, conclou la tècnica de l’AMB. assenyalar Miquel Rodríguez.

L’informe es presentarà aquest divendres al ple, i també es posa en marxa una campanya de comunicaci­ó per donar a conèixer aquesta iniciativa a la ciutadania. Els objectius inclouen aspectes socials, ambientals i econòmics que s’ajusten a la realitat de la ciutat.

Entre els futurs reptes per complir en deu anys destaquen situar la taxa d’atur a la ciutat de Barcelona per sota de les 70.000 persones, aconseguir que un 50% o més de l’energia elèctrica consumida sigui d’origen renovable i reduir a menys d’un 15% les persones en risc de pobresa o exclusió.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Entre Sant Feliu i Molins de Rei, a prop d’aquest pont, hi ha un dels corredors biològics en perill
ÀLEX GARCIA Entre Sant Feliu i Molins de Rei, a prop d’aquest pont, hi ha un dels corredors biològics en perill
 ??  ?? CORRED ECO
C nnector r n x t r pas p d’animal
PUNT CRÍTICS ECOLÒGICS
Esp is que requereixe­n millora mediambien­tal
FONT: Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB)
km
AR
3
LA VANGUARDIA
CORRED ECO C nnector r n x t r pas p d’animal PUNT CRÍTICS ECOLÒGICS Esp is que requereixe­n millora mediambien­tal FONT: Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) km AR 3 LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain