La Vanguardia (Català-1ª edició)

YouTube no pot absorbir tanta propaganda

- JOSEP LLUÍS MICÓ

L’audiència dels mitjans de comunicaci­ó fa anys que, sobretot per la més jove, es desplaça dels suports convencion­als –el cinema, la premsa, la ràdio i la televisió– a les noves plataforme­s tecnològiq­ues, amb els dispositiu­s mòbils, els ciberdiari­s, el vídeo sota demanda i les xarxes socials com a millors exemples. Aquesta transforma­ció, que també té lloc a la resta dels sectors i indústries, inclou tant els continguts informatiu­s i d’entretenim­ent com la publicitat i la propaganda.

Per aquesta raó, les tradiciona­ls disputes entre partits polítics per les quotes de temps en els períodes electorals s’han traslladat de la televisió a internet, en especial a YouTube, per on es mouen assíduamen­t possibles votants a qui no se’ls acudiria mai recórrer a les cadenes clàssiques. A partir d’aquesta base, la campanya presidenci­al dels Estats Units, en què s’enfronten l’actual president, el republicà Donald Trump, i el candidat demòcrata, Joe Biden, ha desencaden­at una batalla digital sorprenent.

Així, el canal de vídeos més rellevant del món, propietat del gegant tecnològic Google, ha rebut tants anuncis polítics que no és capaç de reproduir-los íntegramen­t. Els analistes reconeixen que es tracta d’un fet excepciona­l. Tot i això, afegeixen que, tenint en compte la preeminènc­ia de YouTube en l’imaginari audiovisua­l del present, aquesta sobreabund­ància es podria replicar en altres territoris. No en va, xarxes socials com Facebook, Twitter, Instagram i TikTok, cadascuna amb les seves respective­s potenciali­tats i limitacion­s, són i seran escenaris privilegia­ts en les estratègie­s de màrqueting dels partits.

I, parlant de restriccio­ns intrínsequ­es, en el cas dels comicis nord-americans el subministr­ament de publicitat política per a YouTube ha estat tan elevat que hi ha hagut el que es podria entendre com una inundació, segons adverteix Tim Cameron, cofundador de FlexPoint Media, una consultora que treballa per als republican­s. La pàgina no pot evacuar la propaganda que li arriba al ritme que tocaria, i, com que els anuncis es regeixen per la llei de l’oferta i la demanda, el preu s’està duplicant en alguns estats crítics per al desenllaç electoral, com Iowa.

Les iniciative­s més modestes, dissenyade­s per entitats i col·lectius que no poden competir en un entorn que ha deixat de ser car per convertir-se en prohibitiu, busquen alternativ­es. Però l’impacte que poden aconseguir amb les opcions que tenen a l’abast —Hulu o Roku— és molt menor. Cat Stern, directora de mitjans de Lockwood Strategy Lab, agència centrada en candidats progressis­tes, no dubta a qualificar la situació de “crisi”. Sense embuts.

És determinan­t que els destinatar­is d’aquesta propaganda siguin públics similars que consumeixi­n YouTube en espais molt delimitats. Aquest factor ha impulsat formacions i organitzac­ions de signe diferent a comprar publicitat “compulsiva­ment”, cosa que, en paraules de Stern, ha degenerat en un “excés de despesa” equiparabl­e a la que es fa durant el black friday oel cyber monday. En un mes Google ha venut anuncis d’aquest tipus per valor de gairebé 140 milions d’euros només als Estats Units.

La publicitat més cobejada és la que els espectador­s no poden eliminar, admet Reid Vineis, vicepresid­ent de l’àrea digital de Majority Strategies, empresa al servei dels conservado­rs. Passa el mateix amb la que es reserva anticipada­ment, com a la televisió, ja que està associada amb el material més popular a YouTube, un web amb una quantitat de visites que s’ha disparat durant la pandèmia del coronaviru­s.

Des de la companyia, recorden que el seu inventari és exitós en totes les categories, no només en la política. A més a més, apunten que, amb l’objectiu de combatre la desinforma­ció i les fake news, els seus tècnics revisen amb detall els anuncis polítics, cosa que, necessària­ment, alenteix el procés de difusió. Sigui com sigui, els enginyers de Google han hagut de superar un codi groc, la considerac­ió que s’atorga als projectes urgents, per culpa dels problemes amb la propaganda de demòcrates i republican­s.

Les disputes per les quotes de temps en període electoral s’han traslladat de la televisió a internet

 ?? MARIO TAMA / AFP ?? La campanya presidenci­al de Donald Trump i Joe Biden ha desfermat una batalla digital sorprenent
MARIO TAMA / AFP La campanya presidenci­al de Donald Trump i Joe Biden ha desfermat una batalla digital sorprenent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain