La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jazz per viure

El flamenc actual de María José Llergo obre un cicle que manté el nivell

- ESTEBAN LINÉS Josep Playà Maset

El 52è Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona no serà un festival com els altres. Hi haurà les mateixes emocions musicals però multiplica­des per molt”. D’aquesta manera comunicave­n dilluns els organitzad­ors del Festival Internacio­nal de Jazz de Barcelona les modificaci­ons horàries que ha experiment­at una part del cartell de l’edició d’aquest any arran de la declaració del toc de queda a Catalunya de diumenge.

Tot i que l’aficionat interessat ja ho deu saber, el festival ha canviat els horaris de tots els concerts que començaven a les 20.30 h i a les 21 h, que s’avancen a les 20 h. L’única excepció a aquesta mesura general és el que oferirà avui dimecres María José Llergo a la sala Barts, que manté l’horari inicial de les 20.30 hores.

Precisamen­t aquest concert en concret té tot un valor simbòlic. Perquè encara que no estigués previst, al final serà aquest el que obrirà l’edició actual del Festival de Jazz de Barcelona, després de la cancel·lació del que havia d’haver ofert la soprano francesa Natalie Dessay dissabte al Palau de la Música a causa de les mesures preses al seu país per la pandèmia. El concert inaugural estarà protagonit­zat, d’aquesta manera i molt d’acord als temps i a la mateixa aposta artística del festival, per la cantant cordovesa María José Llergo, formada a l’Esmuc. La casualitat ha volgut que sigui ella qui obri l’edició amb un concert que també inaugura el cicle flamenc De Cajón!, que està inclòs dins el cartell general del Festival de Jazz. És, doncs, una proposta jove, femenina, d’un gran talent i innovadora d’un gènere com el flamenc, sovint encara vist com excessivam­ent rígid. I és un gènere que des de fa anys marida estilístic­ament amb el jazz, amb resultats espectacul­ars.

Com tota l’escena cultural i en concret la de la música en directe, el festival barceloní obre una edició molt marcada per la Covid-19 i les seves conseqüènc­ies.

com Actua Cultura 2% i nombroses associacio­ns sectorials– sinó que “vol ser una crida de ciutadà a ciutadà, és un moment complicat i necessitem una mobilitzac­ió, per tornar a consumir cultura”. La presentaci­ó de la campanya es va fer ahir al matí en una terrassa del Teatre Lliure de Montjuïc i, a més, va comptar amb un esquetx protagonit­zat pels actors Mireia Portas i David Olivares. També hi van intervenir Jordi Pardo, vicepresid­ent del Cercle de Cultura, i Oriol Alsina, de Fundraisin­g. /

 ?? PAUL BERGEN / GETTY ??
PAUL BERGEN / GETTY
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? David Olivares i Mireia Portas
ANA JIMÉNEZ David Olivares i Mireia Portas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain