La Vanguardia (Català-1ª edició)

DE CAJÓN!

-

El cicle De Cajón! va néixer fa anys com a festival propi, més tard es va acabar integrant al Festival de Jazz –organitzat per la mateixa promotora The Project– i ara brilla gràcies a la seva filosofia i cartell propis: María José Llergo, Carles Benavent/Tino di Geraldo/Jorge Pardo, Vicente Amigo, Tomatito i Miguel Poveda.

EL CONSERVATO­RI DEL LICEU

A més de les masterclas­ses –Javier Colina, Michael League-Bill Laurance, Lionel Loueke, Marco Mezquida Beethoven Collage, David Murray, Tomatito i Marta Sánchez-Ralph Alessi–, el Conservato­ri del Liceu acollirà sessions d’alguns dels anteriors així com de Lucas Delgado-Juan Pastor-Rita Payés, la Liceu Big Band i el Gran Ensemble Liceu.

VARIADA I SÒLIDA ESCENA CATALANA L’escena catalana, en aquesta edició potser una mica més remarcada a causa de la pandèmia, ha anat adquirint un protagonis­me progressiu fins a convertir-se en un dels eixos multiestil­ístics de la cita. A més de Sílvia Pérez Cruz, brillen especialme­nt noms com Marco Mezquida, La Locomotora Negra, el grup Pegasus i la Sant Andreu Jazz Band.

És destacable al cartell l’àmplia presència d’artistes femenines d’estils variats

que no busca l’obligatòri­ament paritari, sinó que és així, com comenten els responsabl­es del festival, per una qüestió de talent. Els noms nacionals més suggeridor­s podrien ser els de Sílvia Pérez Cruz; el duet format per la pianista Carolina Alabau i la violinista Èlia Bastida; l’esmentada cantaora i compositor­a María José Llergo; les diferents veus femenines de l’escena catalana que sota la direcció musical de Lalo López donaran vida al projecte I’m a soul woman, i Andrea Motis, que aquesta vegada estrenarà nova proposta titulada A swingin’ story juntament amb la veu de Randy Greer.

Aquest cop el protagonis­me de Sílvia Pérez Cruz és més que justificat, perquè la seva condició de Retrat d’Artista la portarà a estrenar nou repertori en dos formats diferents basat en el seu nou àlbum Farsa (género imposible), un duet amb Javier Colina i, finalment, un encàrrec del festival, Abril del 2020.

A més d’ella, el triple concert que oferirà el pianista i compositor menorquí Marco Mezquida en el seu projecte All about Marco o, lògicament, la presència del pianista Brad Mehldau seran altres grans al·licients del programa. Serà al Palau de la Música en format de piano sol, en el marc d’una gira europea que es pot qualificar de valenta i on aquí rebrà la medalla d’honor del festival. Hi haurà altres noms de fora anunciats en principi com el d’Ute Lemper, el Golden Gate Quartet (aquests al Teatre-Auditori de Sant Cugat, que també acollirà Chano Domínguez i Martirio), i els que actuaran al Conservato­ri del Liceu. A més del molt poderós cicle flamenc De Cajón!, cal destacar la suma de dos nous escenaris barcelonin­s al festival, com són el Palau Robert (en línia) i el Milano Jazz Club, en directe, sense oblidar les retransmis­sions en streaming del que s’esdevingui als escenaris novaiorque­sos de l’Smallls i del Village Vanguard.

Segons el director del festival i president de The Project, que també porta altres convocatòr­ies com el festival Guitar BCN, “crec que hem aconseguit un programa bonic, ampli, variat i de nivell, sense oblidar el que es fa al Conservato­ri del Liceu, amb un programa de masterclas­ses únic. Hi ha més raons que mai per gaudir del Festival de Jazz, i el públic està responent, com demostra que els concerts d’avui i de demà ja són plens. Com deia abans, la gent té ganes de música, que és una cosa que aporta felicitat i està demostrat científica­ment que la felicitat millora el nostre sistema immunitari, ens fa més fort des d’un punt de vista metabòlic”. I recorda que “no s’ha d’oblidar que és gràcies als artistes, a les sales, a les mateixes estructure­s, a més dels patrocinad­ors, lògicament, que el Festival de Jazz de Barcelona pugui començar”.

VENDA D’ENTRADES A entradesde­vanguardia.com

15% DESCOMPTE CLUB VANGUARDIA

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain