La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ser esportista de sèrie B (i 2)

- Sergio Heredia

Ahir vaig decidir retre’m un bon homenatge. Em vaig posar les sabatilles màgiques, les ja cèlebres Nike ZoomX Vaporfly Next%, i me’n vaig anar a l’atrotinada pista d’atletisme del Club Universita­ri de Barcelona.

Bufava una mica de vent, però estava motivat, de manera que em vaig dir: –A totes.

I vaig anar a totes. Propulsat per les meves plaques de carboni, em van sortir 6.000 m a una mitjana de 3m45s per quilòmetre. Pas mal per a un motivat de cinquanta anys.

Més content que un gínjol, vaig tancar la sessió posant els panxells a la piscina d’aigua ben freda. I llavors, mentre gaudia del moment sentint com es descomprim­ien turmells i dits, em va agafar per pensar en Javi Guerra. (...)

Un bon dia d’aquest febrer, gairebé un mes abans que el món s’esfondrés damunt nostre, Javi Guerra (36) també va decidir anar a totes: es va impulsar amb les Nike ZoomX Vaporfly Next% i va perseguir el seu somni.

Quin somni?

Ser olímpic. Compte, que no és un maratonià qualsevol. L’última dècada Javi Guerra ha estat quart en dos Europeus. I top

en tres Campionats del Món. I, gràcies a aquests èxits, tenia una bona fitxa amb Adidas: el sou era considerab­le i li quedaven dos anys i mig de contracte.

El que passa és que Adidas, al febrer, no tenia les Vaporfly. I les Vaporfly, us ho garanteixo, són això, una garantia.

Així doncs, Javi Guerra va rescindir el contracte, renunciant a un dineral, per impulsar-se amb les Vaporfly i assolir l’ideal olímpic.

Amb les sabatilles màgiques

va sobrevolar Sevilla. El 23 de febrer firmava 2h7m27s. La marca és seriosa, la tercera espanyola de sempre, un minut per sota del seu rècord personal (2h8m 36s). I, per descomptat, era la mínima olímpica.

Ja era oficial: aniria a Tòquio 2020...

Javi Guerra seria olímpic. El que passa és que després el món es va esfondrar damunt nostre.

I el nostre maratonià es va veure sacsejat per una allau de circumstàn­cies d’allò més desconcert­ants. Es va trobar aïllat: la seva aposta personal li havia desgastat les relacions amb el seu entorn. Tampoc no hi va haver Jocs el 2020 (ja veurem si n’hi ha el 2021). I a sobre, a l’estiu, Adidas llançava el pla anti-Vaporfly: les Adizero Adios Pro. I ara?

Ara Javi Guerra es posa de vegades les Vaporfly, es filma en entrenamen­ts magnífics i viu, potser amb el cor encongit, en un present precari. Si tot va bé, serà olímpic.

El que no serà és milionari. Tampoc no és el que busca.

Impulsat amb les seves Vaporfly, Javi Guerra va renunciar a tot per anar a uns Jocs que no s’han fet

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain