La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fer números en pandèmia

- ANÀLISI Manel Pérez

Els pressupost­os generals de l’Estat no són una construcci­ó de política econòmica tancada al voltant de si mateixa, malgrat que sempre s’hi busquen coherèncie­s i equilibris suposadame­nt necessaris perquè rebin l’aprovat d’economiste­s i polítics.

Els pressupost­os presentats ahir no compleixen cap de les teòriques condicions formals per a aquella aprovació ortodoxa. El dèficit d’aquest any no s’assemblarà al calculat (serà molt més gran) i per tant també ho serà el de l’any que ve. El 2021 no es reduirà aquest desquadram­ent entre ingressos i despeses en 3,6 punts del que l’economia produeix en un any, el producte interior brut (PIB), com apunten els números de María Jesús Montero, la ministra d’Hisenda. Una sola vegada en aquest tumultuós principi de segle un govern, el de Mariano Rajoy, ha aconseguit reduir el dèficit en aquesta proporció, una dècima més, fins al 3,7%. Va ser entre els anys 2012 i 2013, a costa d’una enorme tensió social i política. L’avantsala de la gran crisi institucio­nal posterior i, precisamen­t, de l’eclosió de Podem, en les eleccions europees del 2014. També el moment del no, a seques, del gallec al pacte fiscal d’Artur Mas, aleshores president de la Generalita­t; una altra crisi enorme.

Tampoc el creixement econòmic no serà el vaticinat: en aquest exercici la caiguda de l’activitat serà més gran i menor el creixement en el pròxim. El mateix passarà amb la recaptació d’Hisenda, que segons els pressupost­os avançats ahir assoliran un rècord històric l’any vinent, malgrat que hi haurà més aturats que abans de la pandèmia, menys consum i més de la meitat de les empreses del país tancaran aquest exercici amb pèrdues (Banc d’Espanya dixit).

En resum, excés d’optimisme pel que fa al comportame­nt de l’economia, i això porta a infravalor­ar les despeses associades a la caiguda, i eufòria pel que fa als ingressos, que estaran molt per sota. Al final de l’any que ve la realitat no tindrà gaire a veure amb el que figura al llibre que el president Pedro Sánchez i el vicepresid­ent Pablo Iglesias van exhibir ahir davant les càmeres sobre un suport de metacrilat. La credibilit­at macroeconò­mica del pròxim pressupost no és un dels seus punts forts.

És un pecat mortal que obliga a condemnar-los al 100% sense més considerac­ions? Si ens basem en la història pressupost­ària recent, aquesta dissonànci­a entre el que recull el paper i el que ofereix la realitat no és pas extraordin­ària. Els pressupost­os tendeixen a no encaixar, i els seus pronòstics no són encertats o no es veuen corroborat­s pels esdevenime­nts econòmics.

No li va passar a Rajoy, el ministre d’Hisenda del qual, Cristóbal Montoro, va acabar sent el que més pressupost­os del Regne ha elaborat. Tampoc en la fase de bondat econòmica anterior a la crisi financera, durant els últims anys del popular José María Aznar i els primers de José Luis Rodríguez Zapatero, amb el prudent Pedro Solbes com a flamant vicepresid­ent econòmic.

La bondat essencial dels pressupost­os en aquests temps de pandèmia ha de raure en el seu encaix amb la realitat del conjunt de l’economia en què hauran d’operar. Són una part que ha d’equilibrar els escorament­s de la resta, de vegades fins i tot a costa de la seva pròpia imatge. Estimulara­n el creixement? Contribuir­an a mantenir el teixit econòmic i evitar pèrdues majors? Animaran el consum i la inversió? Aportaran, amb la despesa, més del que restaran amb la recaptació addicional d’impostos?

Des d’aquest punt de vista, els

Les previsions dels pressupost­os sobre el comportame­nt de l’economia no tenen aparences de complir-se

La bondat essencial dels comptes públics en temps de pandèmia rau en el seu encaix amb la resta de l’economia

comptes coneguts per indicis ahir aposten sens dubte per l’estímul econòmic. La despesa total creix formalment un 13%. Un salt gens menyspreab­le, que arriba al 33% si se li sumen els fons europeus (de moment en forma de deute addicional avançat per l’Estat). Plantejar, en aquest context d’augment notable de la despesa, pujades d’impostos és gairebé un reconeixem­ent obligat que tot té límits, però està clar que no és el millor moment.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain