La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pacte de Toledo aprova les bases per a la reforma de les pensions

Ampli consens, per bé que ERC, EH-Bildu i BNG s’abstenen i Vox vota en contra

- PILAR BLÁZQUEZ

Entre agraïments i felicitaci­ons mútues per l’esforç d’arribar a un consens majoritari, els membres del pacte de Toledo van aprovar ahir l’esborrany final de les 21 recomanaci­ons que han de guiar la pròxima reforma de les pensions a Espanya.

Després de més de quatre anys de tensions, enfrontame­nts i suspension­s, finalment PSOE, PP, Unides Podem, Ciutadans, Junts per Catalunya, PNB i Coalició Canària van aconseguir consensuar un text que Mercè Perea, la portaveu del Partit Socialista, va qualificar de “triomf col·lectiu”.

Esquerra Republican­a de Catalunya, EH-Bildu i el BNG es van abstenir amb la promesa d’elevar vots particular­s pròximamen­t i només Vox va votar en contra, en considerar que el document consensuat és un “engany” i que les propostes acordades “no resolen el problema del dèficit del sistema”.

“Avui és un dia d’alegria. És la millor manera de celebrar el 25è aniversari del pacte de Toledo que va ser aprovat el 6 d’abril del 1995. Hem demostrat que es pot fer política d’una altra manera. Discrepar sense caure en l’insult. Al marge de la votació final, vull agrair a tots els grups aquest clima de cordialita­t que ha existit en aquesta comissió”, va assegurar la presidenta de la comissió del pacte de Toledo, Magdalena

Valerio, a la roda de premsa posterior a la votació al Congrés del text consensuat.

Valerio va subratllar que la votació d’ahir és el principi d’un procés que ha de transforma­r les recomanaci­ons en lleis. Tal com consta en l’última recomanaci­ó, la Comissió seguirà molt pendent d’aquell procés i ha establert que la reformes que plantegi el Govern central hagin de passar “d’una manera o altra per aquesta comissió”, va assegurar.

El document aprovat ahir serà tramès per a la seva aprovació pel Ple del Congrés “com abans millor aquest mes de novembre”, mentre que els grups podran presentar vots particular­s. Ahir ERC i Bildu ja van anunciar que presentan els seus.

En concret, el portaveu d’Esquerra, Jordi Salvador, va reconèixer que malgrat la seva “històrica falta de fe en el pacte de Toledo, aquesta vegada hem canviat el nostre vot negatiu per primera vegada i ens hem abstingut perquè el text aprovat té substancia­ls canvis respecte al que hi havia el 2019, tot i que encara és insuficien­t i esperem millorar-lo amb els nostres vots particular­s”. Salvador va insistir que el seu grup demanarà que quedi clar en la pròxima reforma que la Seguretat Social no s’ha de finançar a través de préstecs, sinó a través de transferèn­cies directes dels pressupost­os generals d’Estat, entre altres qüestions.

De fet, aquest és un dels grans avenços introduïts pel pacte de Toledo en aquesta legislatur­a, la diversific­ació de les fonts de finançamen­t de la Seguretat Social perquè siguin les transferèn­cies dels pressupost­os generals les que cobreixin els costos de les despeses no contributi­ves. Encara que Esquerra considera que la redacció d’aquest punt pot millorar-se i així preveu proposar-ho en el seu vot particular.

El que ha generat més consens entre els grups polítics és la inclusió del que s’ha anomenat recomanaci­ó zero. Un preàmbul al text del 2019 en el qual es reconeixen els principis bàsics del sistema de pensions espanyol basat en la solidarita­t entre generacion­s,

Valerio: “Hem demostrat que es pot fer política d’una altra manera, discrepar sense caure en l’insult”

la suficiènci­a i l’equitat, que es volen salvaguard­ar de qualsevol modificaci­ó que abordin els governs.

La idea és evitar que es repeteixin reformes com la realitzada pel Partit Popular el 2013 quan, sense cap mena de suport polític i per majoria absoluta, es va modificar el sistema de càlcul de les pensions lligant-lo a un complicat factor de sostenibil­itat que a la fi suposava una reducció continuada dels ingressos dels pensionist­es.

El text aprovat ahir al Congrés inclou la demanda més reclamada pels pensionist­es en les seves contínues manifestac­ions en els últims anys, la de garantir la revaloritz­ació de les pensions partint d’un criteri clar com és l’IPC real.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Els membres de la comissió del pacte de Toledo ahir davant les portes del Congrés
EMILIA GUTIÉRREZ Els membres de la comissió del pacte de Toledo ahir davant les portes del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain