La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els projectes definits per les patronals

-

Diverses associacio­ns sectorials com Exceltur i la Confederac­ió Espanyola d’Hotels i Allotjamen­ts Turístics (Cehat) juntament amb l’Institut Tecnològic Hoteler (ITH) ja han traslladat al Govern central els projectes per canalitzar els fons europeus per al turisme, tot i que les dues organitzac­ions coincideix­en a destacar la necessitat d’un repte prioritari com és la recuperaci­ó de l’excel·lència turística de la marca Espanya, que, asseguren, ha quedat molt tocada en aquesta crisi. A partir d’aquesta premissa, les propostes passen per:

Renovació de destinacio­ns pioneres al litoral. Replanteja­r el turisme de masses de les destinacio­ns clàssiques de la costa espanyola és una prioritat reconeguda per tot el sector. Exceltur planteja un pla de renovació integral de les 15 grans destinacio­ns amb una inversió de 10.000 milions en quatre anys.

Aplicar les noves tecnologie­s a la gestió de les empreses i les destinacio­ns és un altre dels reptes ineludible­s. Exceltur proposa que sigui la societat pública Seguitur la que canalitzi aquest esforç per facilitar la decisió de tots els operadors, un projecte per al qual estima una inversió de 1.000 milions d’euros en els propers quatre anys.

Destinació sostenible i eficient. La Cehat i l’ITH proposen de crear un centre d’excel·lència basat en energies renovables a disposició de tots els actors turístics. Exceltur demana d’invertir 3.000 milions en quatre anys per reduir les emissions de carboni.

AVE a Barajas i altres propostes de mobilitat sostenible. L’arribada dels fons europeus pot ser l’impuls definitiu per posar en marxa la reclamada connexió de l’AVE amb l’aeroport de Barajas com a projecte estrella d’un model d’intermodal­itat dels mitjans de transport que Exceltur considera que hauria de comptar amb 2.000 milions d’euros de finançamen­t. Des de la Cehat també advoquen per impulsar un hub d’excel·lència per desenvolup­ar solucions de mobilitat sostenible a les zones més turístique­s.

Intel·ligència turística i digitalitz­ació. Potenciar l’ús de les noves tecnologie­s, intel·ligència artificial, el tractament de big data per canalitzar el flux de turistes i potenciar la qualitat del servei apareixen com la peça clau del turisme post-Covid. Exceltur demana d’invertir 20 milions per desenvolup­ar un sistema que defineixi els criteris per millorar la presa de decisions. La Cehat reclama desenvolup­ar zones d’intercanvi d’informació que facilitin i potenciïn les estratègie­s comercials i la interacció directa amb els clients.

Smart Hotels. És el projecte de la Cehat amb què vol posar a disposició de tota la planta hotelera d’Espanya les eines més eficients per a la seva digitalitz­ació i formar-los per utilitzar-les segons les necessitat­s.

Centre d’excel·lència en cibersegur­etat. Un turisme hiperconne­ctat com el que es vol definir ha de comptar amb mecanismes de seguretat, per la qual cosa la Cehat vol desenvolup­ar un centre de cobertura comuna per fer front a aquest risc.

AENA. El gestor aeroportua­ri prepara projectes per a la descarboni­tzació dels aeroports, amb actuacions relacionad­es amb l’ús i producció de biocombust­ibles i hidrogen per part de les aerolínies, que esperen finançar amb fons propis i europeus.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain