La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trump, absolt

Els republican­s protegeixe­n l’expresiden­t i neguen que incités a l’assalt

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Donald J. Trump, absolt una altra vegada. El segon judici polític per l’impeachmen­t del 45è president dels Estats Units va acabar com el primer, amb un veredicte absolutori que l’allibera oficialmen­t de l’acusació d’incitar a la insurrecci­ó contra el Capitoli. El suport dels seus col·legues republican­s li va atorgar una protecció que no li servirà davant el judici de la història.

Després de cinc dies de debats, 57 senadors el van considerar “culpable” dels càrrecs que pesaven contra ell, entre els quals set republican­s; els altres 43, tots conservado­rs, el van declarar “no culpable”, de manera que no es va assolir la majoria de dos terços necessària per arribar a un veredicte condemnato­ri. Per a sorpresa de tothom, després de la votació el líder republicà al Senat, Mitch McConnell, va prendre la paraula per dir que “no hi ha cap dubte que Trump és, moralment i de facto, responsabl­e” pels fets del 6 de gener, i no va prendre mesures per “restaurar l’ordre”. “Va estar mirant alegrement la televisió mentre el caos s’imposava”, va censurar. A parer seu, però, jutjarlo ara era contrari a la Constituci­ó, i per això el seu vot absolutori.

Fins ara el suspens no havia estat un dels ingredient­s del judici. Tot apuntava que l’expresiden­t seria absolt. Ara bé, ahir, durant unes quantes hores, el calendari va quedar en l’aire. Fins ara tot havia transcorre­gut d’acord amb el guió, però al començamen­t de la caòtica cinquena jornada final el procés va tenir un gir inesperat: el Senat va aprovar per 55 vots a favor i 45 en contra la petició de l’acusació de cridar a declarar a testimonis.

La citació obria la porta a una discussió més profunda sobre l’actitud de Trump davant l’assalt al Capitoli, una insurrecci­ó de què se l’acusa d’haver incitat i encoratjat. La notícia va agafar per sorpresa tots els senadors, incloent-hi els demòcrates. No s’esperava que els fiscals –nou congressis­tes designats per la Cambra Baixa, que va començar el procés– anunciessi­n a última hora que volien interrogar algú. I llavors van citar la congressis­ta republican­a Jaime Herrera Beutler.

El dia abans, després del llarg estira-i-arronsa entre l’acusació i la defensa sobre fins a quin punt Trump sabia que els legislador­s corrien perill i el sentit dels seus missatges, Herrera Beutler havia publicat un comunicat que en què es reafirmava en les seves declaracio­ns sobre la conversa entre el seu cap de files, Kevin McCarthy, i Trump en ple atac. L’expresiden­t, sosté, va fer costat als assaltants.

El caos es va apoderar del Senat. Els advocats de Trump i els republican­s s’ho van prendre com una declaració de guerra. Van menysprear

CAOS AL SENAT L’última jornada del judici va començar amb un gir inesperat: la citació de testimonis

per “irrellevan­t” el que hagués dit després de l’atac i van amenaçar de cridar a “centenars” de testimonis, entre ells la vicepresid­enta Kamala Harris i Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra Baixa, per interrogar-la sobre la falta de mesures de seguretat a l’edifici. La ultradretà Marjorie Greene es va referir a la seva companya de files Herrera Buetler com un titella dels demòcrates i va alertar que “75 milions de seguidors” de Trump els vigilen.

En vista dels precedents històrics, el procés amenaçava d’allargar-se dies o setmanes més enllà del previst, un fet que hauria complicat el pla del president Joe Biden de pactar com més aviat millor un nou pla de rescat amb el Senat. Després d’hores de discussion­s internes, la jornada va fer un altre cop de volant. L’acusació va renunciar als seus plans i va pactar amb la defensa limitar-se a incloure com a prova la declaració escrita d’Herrera Buetler, en lloc de cridar-la a declarar. Els advocats de Trump tampoc no citarien cap testimoni. I així, després de tenir durant tres hores el Senat muntat en una muntanya russa, les parts van passar a fer els al·legats finals.

El congressis­ta Jaime Raskin, en el seu paper de fiscal, va implorar als senadors declarar Trump culpable d’haver incitar a la històrica insurrecci­ó. El president no només va encendre les flames de la insurrecci­ó, sinó que “no va mirar d’apagarles”, va insistir Raskin, que va presentar com a proves de la intenciona­litat del president la seva negativa a oferir ajuda o els atacs a Twitter al seu vicepresid­ent durant l’assalt. “Un president no pot incitar a una insurrecci­ó en les seves últimes setmanes i anar-se’n com si no hagués passat res. Però aquesta és la norma que volen adoptar”, va advertir als republican­s un altre dels fiscals, el congressis­ta demòcrata Joe Neguse. Com a part de les proves contra Trump, l’acusació va llegir la declaració de la congressis­ta Herrera Beutler: “Quan McCarthy finalment el va localitzar el 6 de fe

CONTORSION­ISME POLÍTIC Tot i que el va absoldre, McConnell considera Trump “moralment” responsabl­e de l’atac

 ?? OLIVER CONTRERAS / EFE ?? L’expresiden­t Donald Trump ensenyant, el 13 de febrer del 2020, un diari que informava de la seva absolució del primer impeachmen­t
OLIVER CONTRERAS / EFE L’expresiden­t Donald Trump ensenyant, el 13 de febrer del 2020, un diari que informava de la seva absolució del primer impeachmen­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain