La Vanguardia (Català-1ª edició)

Raskin: “El món sap qui és Trump; aquest judici és sobre nosaltres”

-

brer i li va reclamar que demanés de manera pública i contundent que paressin les protestes, el primer que va fer va ser repetir la mentida que els antifeixis­tes havien entrat al Capitoli”.

McCarthy, segons les notes que va prendre després de la seva conversa, li va corregir i li va dir que els assaltants eren els seus simpatitza­nts. “Bé, Kevin, suposo que aquesta gent està més enfadada que tu amb les eleccions”, va respondre el president, segons Herrera Beutler, que al gener va parlar d’aquesta xerrada per explicar el seu vot a favor de l’impeachmen­t. “Hi ha moments que estan per sobre dels interessos polítics dels partits que requereixe­n que posem el país al davant, perquè les conseqüènc­ies de no fer-ho són massa grans”, va insistir Neguse. Els demòcrates veien aquest procés com una oportunita­t per fixar en la memòria del país els greus successos del 6 de gener, davant el desig de molts republican­s de girar full sense endinsar-se en les causes o conseqüènc­ies.

Si el Congrés no repudia el paper de l’expresiden­t els fets es repetiran, afirmen. “Això és Amèrica? Quin tipus d’Amèrica serem? Ara està literalmen­t a les seves mans. Bona sort al Senat dels EUA”, va concloure Raskin. “El nostre país i el món saben qui és Trump. Aquest és un judici a qui som” com a país.

Al seu torn, la defensa de Trump va insistir que el fet que alguns dels participan­ts haguessin planificat per endavant les seves accions significa que no se’n pot responsabi­litzar el discurs que Trump va fer el 6 de gener. “L’acte d’incitació no va passar mai”, va defensar Michael Van der Veen, que va centrar els arguments en el dret de Trump a la lliure expressió. “Cap persona imparcial”

AL·LEGAT FINAL “Els fiscals els estan explicant un conte” per venjar-se de Trump, al·lega la defensa

ho pot llegir i creure que estava suggerint l’ús de la violència”, va insistir. Els fiscals “els estan explicant un conte polític” per perpetrar la seva “vendetta” contra l’expresiden­t. “Exculpin-lo i defensin la Constituci­ó!”, va pregar Van der Veer als senadors.

El Senat es va dissoldre com a tribunal i tot seguit es va declarar en sessió. Absolt Trump, no va explorar cap de les hipotètiqu­es accions de càstig que quedaven. “Estic convençut que Donald Trump serà condemnat en el tribunal de l’opinió pública; de fet, ja ho ha estat a ulls del poble americà i de la història”, va sentenciar el líder del Senat, el demòcrata Chuck Schumer, després del vot.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain