La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fort sisme a Fukushima, a prop de l’epicentre del devastador del 2011

De magnitud 7,3, va causar desenes de ferits sense afectar les plantes nuclears

- TÒQUIO

Un fort sisme va afectar ahir la costa de l’est del Japó, causant dotzenes de ferits i provocant amplis talls de subministr­ament elèctric. Tot i això, no van produir mals majors ni es va declarar una alerta de tsunami. El terratrèmo­l, de magnitud 7,3, tenia el seu epicentre davant la costa de la prefectura de Fukushima, a una profundita­t d’uns 60 quilòmetre­s, segons l’Agència Meteorològ­ica del Japó, i es va desencaden­ar a les onze de la nit, hora local.

Es tracta d’una zona pròxima a l’epicentre del qual es va desencaden­ar l’11 de març del 2011, el qual es va originar a menys profundita­t, va arribar als 9,1 graus en l’escala Richter i va causar un tsunami que va arrasar el nordest del Japó i va desencaden­ar l’accident nuclear de la planta de Daiichi, en el desastre més gran en vint-i-cinc anys, després del de Txernòbil, el 26 d’abril del 1986. Precisamen­t en poques setmanes se celebra el desè aniversari.

El primer ministre japonès, Yoshihide Suga, va assenyalar que malgrat la força del terratrèmo­l “no es va observar risc de tsunami, no s’han detectat anormalita­ts en plantes nuclears ni hi ha de moment constància que hi hagi un nombre elevat de víctimes”, en una compareixe­nça davant els mitjans. El Govern va convocar una reunió d’urgència i va anunciar que estava “en contacte amb totes les autoritats rellevants i prenent les mesures necessàrie­s per a protegir les vides dels ciudadans”.

Tant a Fukushima com a la limítrofa Miyagi, a la costa nordest del país, el terratrèmo­l va arribar al nivell de 6 alt en l’escala japonesa, amb un màxim de nivell 7 i més centrat a les zones afectades que en la intensitat de la sacsejada. Altres prefecture­s de la costa oriental i del centre del Japó es van veure també sacsejades amb força per la tremolor, entre les quals, la capital, on es va arribar al nivell 4 de l’escala japonesa. Habitatges i oficines de Tòquio, a centenars de quilòmetre­s de distància de l’epicentre, van patir sotracs. Almenys dues dotzenes de persones van patir ferides, segons l’agència Kyodo News. Un càmera de l’agència Reuters a Fukushima va dir que el desè pis del seu hotel va trontollar.

Uns 950.000 habitatges van quedar sense subministr­ament elèctric, sobretot al nord-est del Japó, inclosa Fukushima i les prefecture­s veïnes, i els serveis ferroviari­s d’alta velocitat van

La sacsejada gairebé coincideix amb el desè aniversari de la que va provocar el desastre nuclear

quedar interrompu­ts. Afortunada­ment no es van registrar irregulari­tats en les plantes nuclears de Fukushima, Daiichi i Daini, o en les de Kahiwazaki-Kariwa i Onagawa, ni tampoc canvis en els nivells de radiació als voltants de les centrals. De fet, Daiichi i Daini estaven inactives i en procés de desmantell­ament després de la catàstrofe de fa una dècada.

Els terratrèmo­ls són habituals al Japó, una de les regions sísmiques més actives, recollint fins a un 20% de les sacsejades de magnitud 6 o superior.

 ?? KYODO / REUTERS ?? Destrosses pel sisme en una botiga de licors a Fukushima ahir
KYODO / REUTERS Destrosses pel sisme en una botiga de licors a Fukushima ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain