La Vanguardia (Català-1ª edició)

Parèntesi olímpic

- EL MIRADOR Camí de reflexió.

Sergi Pàmies

“Fa massa sol”, diu Pedro Madueño mirant el cel amb un rictus contrariat. La climatolog­ia és l’únic element que no pot controlar. L’avalen dinou portades de jornades electorals, amb l’excepció de la del 2017, que va haver de resoldre’s amb una il·lustració d’Oriol Malet perquè dos dels caps de llista, Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, eren a la presó de Soto del Real i Waterloo, respectiva­ment.

Són les 8.30 h. De pujada m’he creuat amb desenes de corredors, passejador­s de gossos i algun depravat que troben a Montjuïc el gimnàs ideal, sense límit d’aforament. Madueño ha triat l’Estadi Olímpic pels nou carrils de la pista d’atletisme (un per candidat), l’excel·lent ventilació i perquè s’estimava més una imatge poc festiva, coherent amb un any de merda. Hi ha també un cert component de recapitula­ció profession­al: va ser aquí on, la nit de la inauguraci­ó dels Jocs Olímpics, va fer la foto de la fletxa que Antonio Rebollo va llançar per damunt del pebeter. L’obturador obert de l’objectiu va permetre a Madueño captar tota la trajectòri­a d’una fletxa que, segons la prova gràfica, va passar de llarg. Diuen que si, imitant els explorador­s de pel·lícula d’indis, enganxes l’orella al terra, encara pots sentir com ressona el tro de veu de Constantin­o Romero intentant evitar una tragèdia: “¡Atletas, bajen del escenario!”.

Han passat gairebé dinou anys. La rumba eufòrica d’aquella nit no es pot comparar amb l’actualitat depressiva. Avui Madueño ha demanat que reguin la pista per aprofitar l’efecte visual de l’aigua. També ha recomanat als candidats que no portin sabates de taló o de sola dura. Això ha provocat un cert nerviosism­e entre les candidatur­es, espantades que un diari teòricamen­t respectabl­e com La Vanguardia els pogués obligar a fer el paperina més enllà del que és estrictame­nt necessari. Al final, però, li han fet cas i abunden les indumentàr­ies i els calçats informals, més de cap de setmana que de campanya electoral pura i dura.

Arriba Alejandro Fernández (PP), que destil·la la confiança resignada de saber que haver estat el millor al debat de TV3 tindrà conseqüènc­ies demoscòpiq­ues perfectame­nt descriptib­les, que és el que passa quan els que t’aplaudeixe­n són els teus adversaris. Tots els candidats se saluden amb una cordialita­t que només sembla forçada quan li toca el torn a Ignacio Garriga (Vox).

A la sala de càtering s’exposen les divuit portades electorals. Abasten l’evolució dels lideratges del país i de la manera d’explicar-los periodísti­cament. Totes juntes transmeten un missatge ambivalent, que conflueix en la sensació d’oportunita­ts reiteradam­ent dilapidade­s, o com deia el vers d’aquell bolero que tant els agradava a Luis Arribas Castro i a Manuel Vázquez Montalbán, de “Lo que pudo haber sido y no fue”.

El racó habilitat per les urgències alimentàri­es confirma que les restriccio­ns sanitàries de la pandèmia també han afectat l’art de l’avituallam­ent, que tradiciona­lment saciava la gana –un pou sense fons– dels seguicis, els periodiste­s i els que ens dediquem a comentar la fotografia electoral. Dolors Sabater (CUP), que ha arribat comentant que li encanta comunicars­e amb la gent, demana un suc de taronja. El cambrer li diu que és “multifruit­es”, que deu ser a la fruita el que la multicultu­ralitat és a la societat.

Que el cambrer s’interposi per preservar la distància de seguretat confirma que no ens podrem abraonar damunt del menjar, com sempre fèiem. Resultat: m’he de conformar amb un croissant tan enorme que no me’l puc acabar. De fet, estic a punt d’ennuegar-me, igual que el doctor Fernando Simón amb aquella ametlla que semblava una estratègia d’enveriname­nt de servei secret postsovièt­ic.

Jéssica Albiach (En Comú Podem) i Àngels Chacón (PDECat) parlen d’olis vegetals, de menjar saludable i de dieta macrobiòti­ca. Si fossin al Parlament o en un plató de televisió, fingirien que no estan d’acord i s’indignarie­n. Però avui aprofiten la jornada de reflexió per redescobri­r el plaer

SOL PRIMAVERAL La climatolog­ia és l’únic element que Pedro Madueño no pot controlar

RECAPITULA­CIÓ Les divuit portades abasten l’evolució dels lideratges del país i de la manera d’explicar-los

CORDIALITA­T Aquí, en principi, no hi ha pactes d’exclusió ni cordons de seguretat entre candidats

 ?? XAVIER CERVERA ?? Borràs, Sabater i Illa, en primer pla, i Albiach i Chacón, al fons
XAVIER CERVERA Borràs, Sabater i Illa, en primer pla, i Albiach i Chacón, al fons
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain