La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’enquesta final

La majoria independen­tista resisteix el desgast però el PSC manté les opcions de ser la primera força

- CARLES CASTRO LAURA ARAGÓ

L’enquesta final sobre les eleccions catalanes s’ha començat a escriure aquest mateix matí amb caràcter irrevocabl­e. Tot i això, una part del desenllaç ja estava escrit als múltiples sondejos que s’han anat fent les últimes setmanes. I aquest relat anticipat es podria resumir en quatre capítols. El primer, i el més important, ja que determinar­à el signe del nou Govern català, és el relatiu a la correlació entre el bloc independen­tista i els partits de projecció estatal. I aquí pràcticame­nt totes les estimacion­s semblen garantir la majoria absoluta parlamentà­ria –que no necessària­ment en sufragis– de les formacions secessioni­stes: ERC, Junts, la CUP i el PDECat. Fins i tot amb menys d’un 45% dels vots aquests grups sumarien 68 escons –la meitat més un de la Cambra catalana–, per bé que la majoria de sondejos eleven aquesta xifra fins a 70. Una gentilesa del sistema electoral, que fa més de quatre dècades que està instal·lat en la provisiona­litat.

El segon capítol, no menys important, perquè determinar­à l’estabilita­t del Govern, és el que se centra en el desenllaç del duel entre Junts i Esquerra per l’hegemonia independen­tista. I aquí, encara que ERC es pugui acabar imposant en vots, és perfectame­nt possible que el partit de Puigdemont i Borràs aconseguei­xi més escons o fins i tot segelli un problemàti­c empat en nombre de diputats amb l’Esquerra d’Aragonès i Junqueras. De nou, una altra pirueta del sistema electoral. I enmig d’una correlació tan complexa caldria afegir l’atribolada experiènci­a de governar amb un partit assemblear­i i antisistem­a com la CUP.

El tercer capítol afecta el guanyador formal dels comicis: la primera força en vots. Certament, el contingut d’aquest capítol podria tenir una importànci­a més simbòlica que efectiva, ja que no necessària­ment es traduiria en

FONT: una opció de govern; per exemple, si el PSC aconseguís la victòria però l’independen­tisme sumés majoria al Parlament. Tot i així, un triomf socialista enviaria un missatge de distensió al conjunt de Catalunya: a l’altra banda de la trinxera identitàri­a les forces dominants, tot i que oposades a la secessió, serien ara les partidàrie­s del diàleg i d’acordar un marc de convivènci­a acceptable

Dades en percentatg­e per a tots els catalans (i no només per a una part del país). Se’n diu finestra d’oportunita­t.

Finalment, un quart capítol –de tanta rellevànci­a espanyola com catalana– gira al voltant de la lluita acarnissad­a que mantenen les tres forces d’àmbit estatal que se situen entre el centre i la dreta extrema: Ciutadans, PP i Vox. I aquí el terratrèmo­l que insinuen alguns sondejos durant les últimes setmanes podria portar a una eventual inversió de posicions. D’una banda, el PP mantindria en termes una mica més suaus la seva posició dels comicis del 2017, quan el vot útil de centredret­a i identitat espanyola se’n va anar massivamen­t a Ciutadans i va empènyer els populars a la marginalit­at. Però ara, a més a més, el PP s’enfrontari­a a un nou competidor pel vot de l’espanyolis­me més radical: Vox.

Les enquestes han anat mantenint una situació d’empat tècnic entre populars i ultres, mentre que Cs semblava que retenia un cert avantatge en la seva condició de força més votada fa tres anys. Tot i això, aquesta inèrcia sembla que s’ha afeblit durant els últims compassos de la campanya, i el vot útil de l’antagonism­e sense voluntat de diàleg ni concession­s a l’independen­tisme hauria anat basculant cada vegada més a favor de Vox. La conseqüènc­ia principal d’aquesta deriva seria que els ultres no només avançarien el PP, sinó que també podrien superar Ciutadans.

Els números d’aquest llibret

electoral es resumeixen en una forquilla d’entre 30 i 33 escons per als tres favorits (PSC, Esquerra i Junts); entre 9 i 11 per a Vox; entorn de vuit (amb opcions d’arribar en algun cas a nou) per als comuns, la CUP i Ciutadans, i entre cinc i set per als populars. El PDECat, en el supòsit que arribés al 3% dels vots que permet accedir al repartimen­t d’escons, sumaria entre dos i quatre parlamenta­ris.

En definitiva, l’escenari que avui dibuixin els electors probableme­nt no desmentirà el conjunt de les enquestes difoses, però es pot moure en els marges més extrems. D’aquesta manera, per exemple, la participac­ió podria caure per sota d’un 55%, per bé que algun sondeig la situa per sobre d’un 65%. I, a partir d’aquestes oscil·lacions, la majoria independen­tista podria descendir fins a un 45% dels vots i salvar per la mínima la seva hegemonia parlamentà­ria o elevar-se fins a la màgica xifra d’un 50% i superar amb escreix el còmput dels 70 escons. I el mateix pot passar respecte al guanyador: PSC, ERC i Junts sembla que tenen les mateixes possibilit­ats de quedar primer, segon o tercer, si no en vots sí almenys en escons. La forquilla socialista es mouria entre 31 i 33 diputats; la d’ERC, entre 31 i 32, i la de Junts, entre 28 i 31. Però tot sembla dependre de petites diferèncie­s de vot en l’atribució de l’últim escó de cada província. I això és el que estan dilucidant en aquest mateix instant els electors catalans.

Estret equilibri entre ERC i Junts i sisme al centre i la dreta estatals: Vox amenaça PP i Ciutadans

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain