La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP recorre al TC el decret dels fons europeus per no haver inclòs informe

- CARMEN DEL RIEGO

El Partit Popular hi havia amenaçat i ho ha fet: ha presentat un recurs d’empara davant el Tribunal Constituci­onal, contra l’aprovació al Congrés dels Diputats del decret llei que regula els fons europeus que Espanya rebrà per a la recuperaci­ó, per no haver disposat de l’informe del Consell d’Estat.

El PP vol que el Tribunal Constituci­onal

reconegui que els drets dels seus diputats van ser vulnerats en no poder disposar de l’informe del Consell d’Estat, ja que no van tenir tots els elements necessaris, malgrat haver-los requerit, i, per tant, no van poder exercir plenament la seva funció parlamentà­ria.

En el recurs, el Partit Popular manté que la convalidac­ió del decret llei “va estar viciada” per no haver disposat del dictamen del Consell d’Estat, una “ocultació que va impossibil­itar que el Congrés dels Diputats pogués expressar la seva voluntat coneixent tots i cada un dels elements a tenir en considerac­ió, viciant-se la voluntat de la Cambra en privarse-li, en desposseir-se-li deliberada­ment, de la informació necessària per formar-se una opinió completa sobre la qüestió”.

Els populars consideren, en el recurs presentat davant el Tribunal Constituci­onal, que en reservar-se el dictamen “únicament per a coneixemen­t de l’Executiu, es va cometre una actuació prou impeditiva de l’exercici ple de la funció legislativ­a” que correspon als membres del Congrés.

El recurs dels populars pretén que, si es reconeix l’empara, es doni per no convalidat el decret i es faci marxa enrere en la tramitació, fins al moment en què els diputats haurien d’haver conegut l’esmentat informe del Consell d’Estat. No obstant això, les conseqüènc­ies de la vulneració, si aquesta és reconeguda pel Tribunal Constituci­onal, es fixaran de manera precisa en la sentència, tot i que el Partit Popular considera que el normal seria remuntar-se fins al moment en què s’ha vulnerat el dret.

Per abundar en el seu plantejame­nt, que considera que el coneixemen­t de l’informe era vital, el PP subratlla en el recurs que la portaveu del Grup Popular al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, va sol·licitar a la presidenta de la Cambra, a partir d’una bateria d’iniciative­s, una reunió urgent i extraordin­ària de la Mesa en la qual s’acordés dirigir-se al Govern central perquè des de l’Executiu remetessin el dictamen del Consell d’Estat al Parlament. Així mateix, Gamarra va sol·licitar que els serveis jurídics del Congrés dels Diputats emetessin un informe sobre la validesa del decret i reiteressi­n el president del Govern central les seves obligacion­s constituci­onals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain